Почетна » БРАЧНИ ПАР НА УЛИЦИ Нису вратили кредит, кућа иде на добош

БРАЧНИ ПАР НА УЛИЦИ Нису вратили кредит, кућа иде на добош

од admin
0 коментар

Породична кућа Иштвана и Јадранке Вакула биће ускоро продата због дуга за кредит од 4.613 евра.

Брачни пар из Суботице нема куд осим на улицу, а Иштван Вакула, некадашњи радник пилане, није ни слутио да може постати социјални случај и сакупљач секундарних сировина.

– Пре седам година сам због радова на кући узео кеш кредит од 3.800 евра. Рок отплате је био 96 месеци, а месечне рате од 45 до 55 евра. Одмах су узели и депозит од 760 евра. Годину дана касније сам остао без посла. Још годину сам радио код истог послодавца на црно јер је обећао да ће ме поново запослити, али се то није догодило. Дуг сам плаћао док сам имао примања. Због ситуације у којој сам се нашао, разболео сам се. Тражио сам инвалидску пензију, али сам одбијен, а онда су уследили пописи покућства, али нису ништа однели – каже Иштван Вакула.

Због Јадранкиног тешког здравственог стања и Иштванове немогућности да се запосли, Вакуле живе од социјалне помоћи и корисници су народне кухиње.

Нагомилани рачуни натерали су их да раскину уговор животног осигурања и тек што је Вакула платио дуг комуналцима стигла је тужба из Новог Сада.

– Банка ће наплатити дуг 18. септембра јавном продајом куће. Главница дуга је 2.950 евра, камата 1.662 евра, а судски трошкови 17.088 динара. Кућу су проценили на 12.000 евра, али ће цена бити још нижа, 60 одсто од процењене и ако се не прода у првом кругу у другом цена пада на 30 одсто. Када платимо рачуне, остане нам мање од 5.000 динара, што је недовољно за лекове и основне потрепштине. Ако останемо без крова над главом, за нас нема више живота, бићемо бескућници – каже Вакула. Он додаје да не бежи од дуга.

– С њим лежем и будим се. Био бих најсрећнији човек на свету да могу да вратим новац, али не знам одакле и како – каже Вакула.

Волонтира и помаже
Устајем око три ујутру и сакупљам секундарне сировине. Наиђем често на омладину која ме понекад исмеје, али немам куд. Имућнији суграђани остављају изношену гардеробу и ја је поделим сиротињи. Ако ме неко зове да помогнем, оберучке волонтирам, прича Вакула.

Биљана Вучковић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар