Почетна » ЦЕПАЊЕ МЕЂУ НАПРЕДЊАЦИМА СЕ НАСТАВЉА

ЦЕПАЊЕ МЕЂУ НАПРЕДЊАЦИМА СЕ НАСТАВЉА

од admin
0 коментар

Жиг Инфо је већ писао о расколу СНС-а у неким одборима на Вождовцу и после Горњег Милановца, Вршца, Бруса, Власотинца… и из Ниша је стигла потврда да у напредњачком табору није све тако сјајно, упркос сјајним рејтинзима које странка бележи од велике победе на изборима 2012. године.
У Горњем Милановцу искључени одборници, који су основали клуб СНС – Томислав Николић У Горњем Милановцу искључени одборници, који су основали клуб СНС – Томислав Николић.

Унутарстраначки сукоб, који тиња већ више месеци, кулминирао је током страначких избора у Нишу, када је дошло чак и до физичког окршаја, севали су ударци у цеванице, гурало се и тискало, парадирало се са приватним обезбеђењем… На крају је морала да интервенише и полиција!

Због ишутиране ноге, најдебљи крај у метежу је извукао Милан Станојковић, повереник распуштеног одбора нишког СНС-а, кога је на то место поставио Радомир Николић, иначе редар на локалу с функцијом председника Извршног одбора СНС-а и титулом сина председника Србије. Нишки одбор владајуће странке већ дуже је подељен на групу око Зорана Перишића, актуелног градоначелника Ниша, и групу коју предводи генерал Момир Стојановић, председник скупштинског одбора за безбедност. Додатну гужву на изборима, на којима је странка требало да пређе из стања повереништва у редован рад, направио је Стојановић, који се појавио са сопственим обезбеђењем.

Сличан епилог вишемесечних сукоба напредњака виђен је у Власотинцу, општини у којој је власт за две године промењена чак седам пута и у којој су се изређале буквално све странке. И тамо је приређена туча напредњака, уз интервенцију полиције. Раскол су направиле струје старих чланова и новокомпонованих напредњака који су стигли из група грађана.

Томисти су се недавно отворено приказали и у Горњем Милановцу. После унутарстраначке буне, из странке је искључено петоро људи, од којих је четворо одборника локалног парламента, и то због тога што су основали одборнички клуб и назвали га СНС – Томислав Николић. Бурно је било и у Вршцу када је страначка подела избила у огољеном облику баш испред просторија СНС-а, где је стотинак чланова тражило од Вучића да смени локално руководство. Транспарент с натписом „Председниче, помозите, ови наши уништише СНС у Вршцу“ посебно се истицао.

Подела на Томине и Вучићеве у Брусу напредњаке је коштала власти. Ову пролећну гужву искористила је Нова Србија и послала СНС у опозицију. И априлска чистка напредњачког руководства у Чачку замишљена је као лек за вишемесечну кризу у њиховом табору.

Штетна подела унутар СНС на Томине и Вучићеве људе

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да је највећа грешка СНС-а што дозвољава да страначки функционери дају повода да се овакви локални сукоби нађу у медијима, чиме се подгрева стара прича о унутарстраначком расколу.

– То је политички штетно за СНС. Морам признати да ми је подела на Томине и Вучићеве нејасна, јер нигде нисам чуо јавна сучељавања њих двојице на основу којег бих могао да закључим да су заиста у сукобу. Сваки локални сукоб унутар СНС-а, попут овог у Нишу, медији користе да драматизују ситуацију и убаце све у контекст оног великог сукоба. Баш бих волео да видим епилог те приче о цепању СНС-а. На основу овако мало елемената, могу само да спекулишем да ли се Вучић и Николић размимоилазе политички, идеолошки или се сукобљавају око тога ко треба да има већи утицај у странци и држави – каже Станковић за „Ало!“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар