Почетна » Геј шетње ће бити и ове године, одлучио МУП?

Геј шетње ће бити и ове године, одлучио МУП?

од admin
0 коментар

Парада поноса Београд 2015. године биће одржана, како је најављено, у недељу 20. септембра од 12 сати. МУП Србије је медијима проследио обавештење о „очувању безбедности“ и апеловао на грађане да се „уздрже од насиља“.

Парада поноса увелико траје целе недеље а сада ће бити одржана и шетња. МУП је шетњу дозволио, иако се формално она само пријављује а не дозвољава, већ се може забранити због виших интереса, рецимо безбедности грађана и имовине.

„Министарство унутрашњих послова Републике Србије обавезно је да очува јавни ред и мир и неће дозволити нарушавање безбедности грађана Србије. Министарство ће омогућити поштовање Устава и закона Републике Србије. Апелујемо на грађане да се уздрже од било каквог вида претњи или насиља.

Такође, подсећамо да је МУП у обавези да снима и фотографише све јавне скупове који се одржавају на њеној територији“, интегрално је саопштење МУП-а Србије.

Организациони одбори Параде поноса и Транс параде саопштили су вечерас да су добили, практично, одобрење да њихови скупови сутра буду одржани у Београду.

Члан организационог одвора Понос транс особа Хелена Вуковић изјавила је вечерас Тањугу да ће сутра у Београду бити одржан најављена Транс парада у Пионирском парку.

„Добили смо потврду да је све у реду и да нема проблематичних детаља“, рекла је Вуковић.

Горан Милетић из оганизације Београд Прајда је рекао да они саопштење МУП тумаче као дозволу а да је полиција је дужна да, ако донесе одлуку да забрани скуп, о томе обавести организаторе 12 сати пре почетка најављеног окупљања.

Колона припадника ЛГБТ заједнице и подржаваоца њихових ставова из земље и иностранства ће стартовати од зграде Владе Србије у Немањиној улици, па ће се кретати улицама Кнеза Милоша, Краља Милана и Теразије до Трга Николе Пашића, саопштили су организатори Прајда.

Организатори су били уверени да „шетња неће бити отказана из безбедносних разлога“ а Горан Милетић је оценио да је ове године атмосфера у којој се одржава Недеља поноса драматично боља, представници власти су давали афирмативне изјаве, а у медијима није било написа о „крви и сличном“.

Недеља поноса, низ манифестација у Београду ове недеље, прошла је без проблема.

Милетић је рекао да ће Прајду присуствовати градоначелник Београда Синиша Мали, министри Кори Удовички, Јадранка Јоксимовић, Иван Тасовац, посланици различитих посланичких група и посланици из држава Европске уније, попут Тање Фајон.

Премијер Србије Александар Вучић раније је рекао да неће да присуствује паради јер је то „његово грађанско право“.

„Нисам ни прошли пут био, нећу ићи ни сада, нећу ни догодине било као председник владе или као грађанин. Посао државних органа је да обезбеди да нема никаквог насиља и да се сви осећају слободни“ рекао је Вучић, додајући да че од државних функционера паради присуствовати градоначелник Београда Синиша Мали.

Парада померила меч Партизана

Утакмица 10. кола Суперлиге између фудбалера Партизана и Радничког из Ниша, која се је на програму сутра, играће се од 20 сати због безбедоносне процене МУП-а да је то боље него да се игра од 19 сати.

Мондо

Можда ти се свиди

Оставите коментар