Почетна » Iz Skupštine 5. oktobra nestalo 60 skupocenih slika

Iz Skupštine 5. oktobra nestalo 60 skupocenih slika

од admin
0 коментар

Vesna Dujmović, savetnik u Grupi za edukaciju i prezentaciju skupštinske baštine, podseća da su među otuđenim delima i „Otvorene kapije Beograda“ Milića od Mačve iz 1974, „Konji“ Petra Lubarde iz 1954., „Dubrovnik“ iz 1959. Peđe Milosavljevića.

Nestale su i slike Milana Kečića, Milutina Radojčića, Smilje Bojičić, Boška Karanovića, Zlatka Price.

„One do danas nisu nađene, njihove fotografije nalaze se u arhivi sajta Ministarstva unutrašnjih poslova, koje još traga za njima. Ovakav gubitak jeste nenadoknadiv“, istakla je Dujmovićeva za „Politiku“.

Ona je dodala da je Ministarstvo kulture i informisanja Narodnoj skupštini poklonilo, u međuvremenu, novih 39 dela, čime je kolekcija dopunjena.

Reč je, kako je navela, o slikama savremenih autora, među kojima su Miloš Bajić, Vladimir Dunić, Božidar Damjanovski, Milić Stanković od Mačve, Voja Stanić i drugi.

U Skupštini Srbije je, povodom 110 godina od dana kada je kralj Petar Prvi Karađorđević položio kamen temeljac za izgradnju tog zdanja, javnosti u centralnom h olu prikazan deo od 20 dela iz bogate kolekcije koja se nalazi u skupštinskim kancelarijama i kabinetima, podseća „Politika“.

ALO! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар