Почетна » ИЗБЕГЛИЧКА КРИЗА Отворен прелаз Батровци; Истекао рок ЕУ, у току седница Владе – могуће увођење забране уласка хрватске робе у Србију!

ИЗБЕГЛИЧКА КРИЗА Отворен прелаз Батровци; Истекао рок ЕУ, у току седница Владе – могуће увођење забране уласка хрватске робе у Србију!

од admin
0 коментар

У току седница Владе Србије, ускоро хитна седница Бироа за координацију служби безбедности, теретњаци из Хрватске почели су да улазе у Србију. ЕК: Затварање граница је по шенгенском споразуму. Мигранти у Хрватску масовно улазе на подручју Бапске

СИТУАЦИЈА са мигрантима све је драматичнија. У току је седница Владе Србије, после које се одржава хитна је заказана седница Бироа за координацију служби безбедности, из Европске комисије стигао је одговор да свака чланица Шенгена има право да самоиницијативно зaтвори границу.

Управа Царина је саопштила је да је око 16.15 сати отворен прелаз Батровци.

„Према најновијим информацијама које смо добили од колега са терена, око 16.15 часова гранични прелаз Батровци је у потпуности одблокиран. То значи да ће камиони који стоје у колони дугој око 12 километара ускоро моћи да изађу из земље и наставе пут ка крајњем одредишту“, наводи се у саопштењу министарства.

Заказујући седницу Владе, премијер Александар Вучић изјавио је да је једнострана одлука Хрватске да забрани теретни саобраћај са Србијом, скандалозна и да ће Србија „реаговати мирно, не кршећи прописе, али ће указати да Хрватска не може да се иживљава, понижава Србију и уништава привреду Србије без последица„.

Србија трпи милонске штете због одлуке Хрватске да затвори границу за теретни саобраћај, поручио је данас у Бриселу министар за рад, запошљавање и социјална питања Александар Вулин.

Иначе, у Хрватску је до сада пристигло око 30.000 миграната, а данас колоне пристижу преко копнене границе на подручју Бапске. Њихов број је изузетно велики, блокиран је саобраћај на локалним путевима.

18:26 – ВУЧИЋ: ЈОШ 30 САТИ ЗА ДОГОВОР СА ХРВАТСКОМ

Премијер Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре да је остало још 30 сати за договор са Хрватском. У супротном биће примењен пакет мера који је Влада Србије припремила.

Вучић је истакао да је прелаз Батровци делимично отворен.

18:9 – МИНИСТРИ ЕУ УСВОЈИЛИ РЕЗОЛУЦИЈУ О ПРЕРАСПОРЕДЕЛИ ИЗБЕГЛИЦА

Министри унутрашњих послова и правде Европске уније данас су у Бриселу „великом већином“ гласова држава чланица усвојили резолуцију о прерасподели избеглица међу државама чланицама ЕУ.

„Одлука о прерасподели 120.000 лица усвојена је данас великом већином држава чланица“, наведено је у твиту председавајућег ЕУ, Луксембурга.

Министар унутрашњих послова Чешке Милан Хованец написао је на Твитеру да су Чешка, Мађарска, Румунија и Словачка гласале против плана, док је Финска била уздржана.

Шефови држава и влада чланица ЕУ, разговараће о овој теми на ванредном самиту сутра у Бриселу.

Први ванредни састанак министара унутрашњих послова прошле недеље се завршио без договора о плану Европске комисије за солидарно распоређивање око 120.000 избеглица путем увођења обавезујућих квота.

У Прагу је у понедељак одржан мини самит министара пет средњеевропских земаља које се највише противе да им из Брисела намећу квоте за пријем азиланата, са циљем стварања заједничке платформе.

На том састанку, који је окупио шефове дипломатија Чешке, Словачке, Пољске, Мађарске и Румуније, договорено је да се уместо расељавања избеглица по ЕУ усмери више напора у контролу спољних европских граница и успостављање прихватних центара на Блиском Истоку и на Балкану.

18:26 – ВУЧИЋ: ЈОШ 30 САТИ ЗА ДОГОВОР СА ХРВАТСКОМ

Премијер Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре да је остало још 30 сати за договор са Хрватском. У супротном биће примењен пакет мера који је Влада Србије припремила.

Вучић је истакао да је прелаз Батровци делимично отворен.

17:25 – БАТРОВЦИ: НОРМАЛИЗАЦИЈА САОБРАЋАЈА У РОКУ ОД 24 САТА

Управа царина је саопштила да је Хрватска око 16.15 у потпуности одблокирала гранични прелаз Батровци за теретна возила, а потпуна нормализација саобраћаја могла би се очекивати у року од 24 часа.

То, како се наводи, значи да ће камиони који стоје у колони дугој око 12 километара ускоро моћи да изађу из Србије и наставе пут ка крајњем одредишту.

Подсећа се да је услед услед пада компјутерског система на граничном прелазу Бајаково, теретни саобраћај из Хрватске ка Србији ноћас од 3 сата био потпуно обустављен, а поново је успостављен данас око 12.45 часова.

Највећи проблем је, међутим, представљала колона камиона на излазу из Србије ка Хрватској која је непрестано расла, пошто је блокада излаза трајала пет дана.

Промет путника се све време нормално одвијао, уз уобичајна задржавања од 15-ак минута.

Шеф граничног прелаза Батровци, Ненад Вукчевић изјавио је да су возачи камиона почели да губе стрпљење и да неки од њих покушавају да изађу из колоне, мада за то нема довољно маневарског простора.

“Уколико колеге са хрватске стране буду почеле да раде појачаним темпом, за нервозом више неће бити потребе, јер можемо очекивати потпуну нормализацију промета робе преко овог прелаза у року од око 24 часа“, нагласио је Вукчевић.

17:14 – МАЂАРСКЕ ПРЕДАЛА ПРОТЕСТНУ НОТУ ХРВАТСКОЈ

Мађарски амбасадор у Загребу предао је хрватском министарству спољних послова протестну ноту због понуде тог министарства да отвори главни гранични прелаз на граници са Србијом под условом да српске власти избеглице усмере према Мађарској.

Дипломатска нота упућена је по налогу шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта, саопштило је мађарско министарство спољних послова.

Како је пренела МТИ, министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је телефоном о том питању са Сијартом и обојица су се сложили да је захтев Хрватске неприхватљив према европским нормама.

Мађарска позива Хрватску да се врати европским стандардима понашања и региструје и понуди услуге збрињавања мигрантима, наводи се у саопштењу мађарског министарства.

16:52 – ОБРАЋАЊЕ ПРЕМИЈЕРА ОКО 17 САТИ

Премијер Вучић обратиће се медијима око 17 сати, после седнице Бироа за координацију служби безбедности, саопштено из Владе.

Повод за сазивање седнице Бироа је мигрантска криза и једнострана одлука Хрватске да затвори границу за теретени саобраћај из Србије.

16:38 – ОТВОРЕН ПРЕЛАЗ БАТРОВЦИ

Управа Царине је саопштилa да је око 16.15 часова одблокиран прелаз Батровци.

„Према најновијим информацијама које смо добили од колега са терена, око 16.15 часова гранични прелаз Батровци је у потпуности одблокиран. То значи да ће камиони који стоје у колони дугој око 12 километара ускоро моћи да изађу из земље и наставе пут ка крајњем одредишту“, стоји у саопштењу.

16:35 – ЗЕМАН: ОГРАДЕ ПОДСЕЋАЈУ НА БЕРЛИНСКИ ЗИД, БОЉА ЈЕ ВОЈСКА

Чешки војници требало би да буду ангажовани на заштити чешких граница, а не у иностранству, рекао је данас председник те земље Милош Земан.

Земан је овом изјавом реаговао на предлог министра одбране Мартина Стропњицког, по којем би чешка војска, ако се укаже потреба, могла да пошаље хиљаде својих припадника до избегличких логора у околини Сирије.

Земан, који је у Острави посетио команду резервиста добровољаца чешке војске, сматра и да би број војника на граници требало повећати, уместо да се они шаљу у иностранство како је предложио Стропњицки.

„Мислим да на граници не треба поставити само професионалну војску, већ и добровољце. Сада резервиста добровољаца има само 1.200, али би ускоро требало да их буде 5.000, а то је већ заиста занимљив број“, оценио је Земан, који, међутим, сматра да их не треба слати у иностранство.

„Нисам баш љубитељ ограда, јер ме увек подсећају на Берлински зид. Зато мислим да је, уместо да постављамо ограде на границама, много боље да тамо распоредимо живу силу, значи војску, полицију, као и добровољце“, поручио је чешки председник.

Земан је рекао да је о овој ситуацији разговарао с начелником Генералштаба Јосефом Бечваржем.

„Најпре је била реч о 1.500 људи, али је тај број, на срећу, повећан на 2.600. А баш јуче се министар Стропњицки разгоропадио и почео да прича о 5.000 војника које, међутим, жели да пошаље у иностранство, нпр. у Сирију. Мислим да би ти војници били далеко кориснији на нашој територији“, закључио је Земан.

Земан је пре два дана био мета контроверзне уметничке групе „Зтоховен“, која је чешку заставу у замку Храдчани у Прагу, где се налази канцеларија председника државе, заменила паром огромних црвених гаћа.

Они су неопажено ушли у Прашки замак и уместо председничке заставе, на јарбол на Хардчанима окачили огромне мушке гаће, с поруком да се Чеси стиде свог председника.

Група позната као „Зтоховен“ навела је у саопштењу да је то „права застава за човека који се ничега не стиди“.

У саопштењу је додала да је изабрала црвене мушке гаће, „јер су исте боје као и кинеска застава“.

Ццешки председник јавно је изнео критички став према избеглицама које долазе у Европу, а недавно се вратио из посете Кини, хвалећи кинеске лидере.

16:18 – ОКОНЧАЊЕ РАТА У СИРИЈИ НАЗИН ЗА РЕШЕЊЕ КРИЗЕ

Министар спољних послова Холандије Берт Кундерс изјавио је данас да је окончање рата у Сирији једини начин да се заустави прилив избеглица у Европу.

„Није само питање контроле граница и квота. Ако се рат у Сирији не оконча, људи ће и даље долазити“, рекао је Кундерс приликом посете избегличком кампу у Либану.

Кундерс је казао да би ЕУ, чији се лидери у среду састају у Бриселу на ванредном самиту о избегличкој кризи, требало да разговара са либанским властима јер Либан „не само да познаје проблеме, већ и регион“.

ЕУ би, сматра Кундерс, требало са Либаном и другима блискоисточним земљама да разговара и о могућем решењу сиријског конфликта, пренео је АП.

Влада Холандије је обећала 25 милиона евра за помоћ сиријским избеглицама у Либану.

15:47 – ПОЧЕЛА СЕДНИЦА ВЛАДЕ

Хитна седница Владе Србије коју је премијер Александар Вучић сазвао због хрватске блокаде граничних прелаза почела је тачно у 15 часова.

Тема те хитне седнице, како је претходно најавио председник владе, биће односи с Хрватском после њене одлуке о затварању границе са Србијом, али и разматрање мера против суседа због саобраћајне блокаде наше земље. Незванично, као једна од предложених одбрамбених мера помиње се увођење

забране уласка хрватске робе у Србију.

15:28 – СЛОВЕНИЈА НЕ ЗАТВАРА ГРАНИЦЕ

Словенија не затвара своје границе, поступа према својим и правилима Европске уније и иако је под великим притиском избеглица ситуација је под контролом, саопштила је Амбасада Словеније у Београду поводом навода о постављању ограде на граничном прелазу Брегана-Обрежје.

Сарадња међу свим актерима је одлична, збрињавање миграната је одговарајуће, оцена је словеначке владе која наглашава да контрола мора да се врши.

„На граничном прелазу Обрежје полицајци стварају услове који ће омогућити неометан пролаз преко граничног прелаза. Полицајци не подижу ограде, већ су само преместили место где мигранти чекају на превоз у прихватне центре, у намери да се ослободе возне траке за путнички и теретни саобраћај“, објашњавају из Амбасаде.

На тај начин, додају, Словенија обезбеђује безбедност избеглицама, као и путницима који прелазе гранични прелаз.

У Словенији је до сада регистровано око 2.700 миграната, а МУП и остале службе се припремају за могући нови талас избеглица са Блиског истока.

Међу њима је отпилике 40 одсто Сиријаца, следе Ирачани, Иранци и Авганистанци, а релативно велики број људи долази у Словенију без докумената.

14:30 – ХИТНА СЕДНИЦА БИРОА ЗА КООРДИНАЦИЈУ СЛУЖБИ БЕЗБЕДНОСТИ

Премијер Србије Александар Вучић заказао је данас за 16 сати хитну седницу Бироа за координацију служби безбедности, потврђено је Тањугу у Влади. Вучић је раније данас најавио да ће Србија предузети контрамере због једностраног затварања границе за српске камионе, уколико ЕУ до 14 сати не реагује на ситуацију на граници Хрватске и Србије. Вучић је оценио да је потез Хрватске „скандал невероватних размера“.

14:11 – ИНТЕРВЕНТНА УПАЛА У КАМП У ОПАТОВЦУ, ПОЈАЧАНА НЕРВОЗА

Интервентна полиција „улетела“ је данас у камп за избеглице у Опатовцу, летеле су флаше и дошло је до нагуравања са полицијом, али је сада стање мирно, јавља регионална ТВ Н1 примећујући да су људи данас јако нервозни и да желе да што пре крену даље према жељним дестинацијама. Више од стотину избеглих особа у кампу скандирало је „Wе wаnt to go!“, полиција чува излаз, а избеглице сада седе или стоје и чекају да наставе пут.

Из УНХЦР-а кажу да су такви мањи инциденти уобичајени, имајући у виду нервозу избеглица којима је хрватска само транзитна земља.

14:07 – МИЛАНОВИЋ БЕОГРАДУ:“СНИЗИ ТОН“ И „ШАРАЈ МАЛО“

Хрватски премијер Зоран Милановић је, након што је премијер Србије Александар Вучић затражио од Загреба да отвори границу код Бајакова, поручио Србији да „снизи тон“ и да уместо само у Хрватску избеглице шаље мало у Мађарску и мало у Румунију.

„Од првог дана сам се суздржавао да не прозивам Србију јер они већ годину дана пропуштају избеглице. Сви пуштају, земље које су моћније и велике као Немачка пуштају. Земље које су најмање угрожене као Мађарска изводе шоу. Зашто – то ће пред Богом одговарати. Србију не прозивам, али могу им поручити мало да снизе тон и што би се рекло у оном вицу: „Шарај мало брате“ – шаљи мало горе у Мађарску, Румунију…“, рекао је Милановић.

Овој поруци премијера придружили су се и министри за социјална питања Миланка Опачић и министар правосуђа Орсат Миљенић.

„Хрватска је затворила Бајаково због лошег односа Србије према избеглицама“, рекла је Опачићева. Она и Миљенић су позвали Србију да избеглице упути и према Мађарској, а не само према Хрватској.

13:57 – НЕМАЧКА ОБУСТАВЉА ВОЗОВЕ КА АУСТРИЈИ И МАЂАРСКОЈ

Немачка железничка компанија „Дојче бан“ саопштила је данас да обуставља своје кључне услуге превоза ка Аустрији и Мађарској до 4. октобра, наводећи као разлог контроле на граници уведене због рекордног прилива избеглица. Од почетка године, у Немачку је стигло 450.000 избеглица.

„Као последица административних мера (контрола на граници), дуге дистанце рута ‘Дојче бана’ биће суспендоване до 4. октобра, од Минхена до Салцбурга (Аустрија) и до Будимпеште (Мађарска)“, наводи се у онлајн саопштењу немачке компаније, пренео је АФП.

13:44 – ТЕРЕТЊАЦИ ИЗ ХРВАТСКЕ УЛАЗЕ У СРБИЈУ

Хрватска је око 12.45 часова одблокирала транспорт робе ка Србији након готово десетосатног застоја услед пада компјутерског система на граничном прелазу Бајаково, саопштено је данас из Управе царина, која напомиње да је излаз теретњака из Србије и даље онемогућен.

Због тог проблема саобраћај са Хрватском је од три сата ујутру био потпуно обустављен, кажу у Управи царина, одакле поручују и да се промет путника на том граничном прелазу одвија нормално, са задржавањима од уобичајних 15 минута.

Колона теретњака је са српске стране сада дуга око 11 километара, а неки су у њој већ пети дан.

Путнички саобраћај у оба правца се одвија без већих застоја и проблема, каже шеф граничног прелаза Батровци Ненад Вукчевић и додаје да возачи камиона губе стрпљење и покушавају да некако изађу из колоне, мада за то нема довољно маневарског простора, како би покушали да до Хрватске стигну преко БиХ или Мађарске.

Управа царина подсећа да је ка Мађарској од недеље за путнички и теретни саобраћај отворен гранични прелаз Хоргош 1, па се камиони са Келебије преусмеравају на тај прелаз.

Путнички саобраћај на Хоргошу 1 се одвија несметано без задржавања а шеф тог теретног прелаза Вељко Даничић каже да је стање на том прелазу „под контролом“ и да на улазу у земљу нема задржавања, али да је колона камиона на излазу тренутно дуга око два километра.

13:20 – ЕК: ЗАТВАРАЊЕ ГРАНИЦА ЈЕ ПО ШЕНГЕНСКОМ СПОРАЗУМУ

Портпарол Европске комисије Маргаритис Шинас избегао је данас да коментарише захтев премијера Србије Александра Вучића да Европска унија принуди Хрватску да до два поподне отвори границу за теретни саобраћај.

„Право је сваке земље чланице ЕУ да сама одређује како ће обезбеђивати спољну границе, а ми се залажено за свеобухватно решење мигрантске кризе“, рекао је Синас на конференцији за медије у Бриселу.

Упитан да ли затварање границе за камионски саобраћај, или претња Хрватске да ће потпуно затворити границу спадају у дозвољене мере, Шинас је рекао да постоје механизми у оквиру Шенгенског споразума које су неке земље већ примениле.

13:00 – СТЕФАНОВИЋ: СРБИЈА СЕ НЕ МЕША У КРЕТАЊЕ ИЗБЕГЛИЦА

Министарство унутрашњих послова данас је у потпуности одбацило „оптужбе и злонамерне тврдње“ да Србија свесно преусмерава избеглице према Хрватској, а министар Небојша Стефановић истакао је да се наша земља ни на који начин не меша у кретање избеглица, нити ограничава њихову слободу кретања.

„Свима је јасно да се на руте којима пролазе мигранти не може ни на који начин утицати, јер људи који беже од рата у својим земљама на све начине желе да се домогну западне Европе“, рекао је Стефановић, саопштио његов кабинет.

12:34 – ХРВАТСКА ПОЛИЦИЈА: КОЛОНЕ ИЗБЕГЛИЦА СТИЖУ ПРЕКО БАПСКЕ

Преко копнене границе на подручју Бапске, из Србије у Хрватску улазе непрегледне колоне избеглица које полиција преусмерава према Илоку, данашњи су подаци хрватске полиције. Њихов број је изузетно велики, блокиран је саобраћај на локалним путевима, а велики део избеглих особа креће се државним путем од Бапске, малог сремског места на подручју Илока, према Опатовцу. Део избеглица полиција покушава одмах у Бапској аутобусима да превезе до опатовачког прихватног центра.

Избеглице које су у Хрватску ушле преко Бапске нико није очековао, јер је то подручје брдовито, па немају преглед кретања као када у Хрватску улазе преко Товарника који је у равници, преноси Хина.

12:23 – ВУЛИН: СРБИЈА НИЈЕ КРИВА ЗА МИГРАНТСКУ КРИЗУ

Србија трпи милонске штете због одлуке Хрватске да затвори границу за теретни саобраћај, поручио је данас у Бриселу министар за рад, запошљавање и социјална питања Александар Вулин.

„Србија није одговорна за мигрантску кризу и сходно томе не може да трпи последице те кризе“, рекао је Вулин новинарима након састанка са европским комесаром за унутрашње послове и миграције Димитросом Аврамополусом.

Он је објаснио да је Србија регистровала мигранте, али да они по српским и међународним законима имају право да се након тога слободно крећу, а да Србија, за разлику од неких других земаља, није организовала специјалне возове и аутобусе како би они што пре напустили земљу. Упитан да ли ЕУ има инструменте да принуди Хрватску да отвори границу, Вулин је казао да то није питање за њега, него за министре земаља чланица који ће се данас поподне окупити на ванредном састанку у Бриселу.

11:59 – ИЗБЕГЛИЧКИ ТАЛАС И ДАЉЕ ПРОЛАЗИ КРОЗ ПРЕШЕВО

Кроз Прихватни центар у Прешеву, током 24 сата, по подацима надлежних прође између 1.500 и 1.700 избеглица из блискоисточних држава, а велика већина њих се уопште не задржава у тој варошици у близини македонске границе.

У последњих недељу дана, у центру је свакодневно од 300 до 400 мушкараца, зена и деце, а испред центра на регистрацију чека њих 200 до 300, речено је данас Тањугу у том центру.

11:40 – МИЛАНОВИЋ:СРБИЈА ТРПИ ВЕЋУ ШТЕТУ ОД ЗАТВОРЕНИХ ГРАНИЦА

Хрватски премијер Зоран Милановић тврди да српска привреда има већу штету од затварања граничног прелаза Бајаково за теретни саобраћај него привреда у Хрватској. Милановић је, како је јавила хрватска ТВ Н1. коментаришући евентуалну штету која је настала и која ће, како су јавили хрватски медији, тек настати због затварања граничног прелаза за терентни саобраћај, казао:

„Штета због затварања Бајакова је већа за српску привреду него за хрватску. Није то добро, али нисмо ми будале, видите шта раде“.

11:21 – У ХРВАТСКУ ДО САДА СТИГЛО ГОТОВО 30.000 ИЗБЕГЛИЦА

У Хрватску је до сада стигло око 30.000 избеглица са блиског истока, а до ноћас је у кампу у Опатовцу регистровано 2.237 њих, након чега је већа група „пробила“ границу Бапска, што је, како је јавио ХРТ, додатно закомпликовање ситуацију на том подручју.

Позивајући се на незваничне изворе, та телевизија је јавила да је неколико хиљада људи прешло границу са Србијом, овај пут – за разлику од дана раније, када су организовано долазили аутобусима из Товарника, стигли су без пратње. Избеглице, који су ноћас до Опатовца стигли пешке, неорганизовано, полиција није очекивала, уморни су и гладни те у потрази за топлом одећом. У групи, која је ноћас стигла, како се наводи, већином су мушкарци.

У Опатовцу се појавила и група студената медицине из Беча, али им полиција није дозволила дељење лекова избеглицама.

10:54 – МЕРКЕЛ ТРАЖИ ВЕЋУ ПОМОЋ САД

Немачка канцеларка Антела Меркел затражила је од Сједињених Америчких Држава да се више ангажују у решавању избегличке кризе и приме већи број избеглица са Блиског истока, пренели су данас немачки медији.

„Није реално веровати да Европа може сасвим сама, без помоћи Америке“, рекла је Меркелова на конгресу фракције Уније у Берлину.

Поводом ванредног самита шефова држава и влада ЕУ у среду немачка кенцеларка је рекла да „нема решења преко ноћи“, преносе медији.

САД би, према њеним речима, могле да приме више избеглица из Сирије, побољшају животне услове у избегличким камповима у Либану, Јордану и у Турској и боре се против узрока ниховог избеглиштва.

10:34 – ОСТОЈИЋ: СПРЕМНИ СМО ДА ПОТПУНО ЗАТВОРИМО БАЈКОВО

Министар унутрашњих послова Ранко Остојић поручује да је, уколико буде потребно, Хрватска спремна и да потпуно затворити гранични прелаз са Србијом – Бајаково, који је већ затворен за теретни саобраћај.

Ресорни министар наглашава да ће Хрватска предузети све мере које су потребне да, како каже, „суседи не причају празне приче“.

„Нека изволе да људе директно шаљу аутобусима који стижу из Грчке и Македоније према Хоргошу 1 и Хоргошу 2. Апсолутно смо спремни затворити Бајаково ако буде потребно. Имамо стални прилив на Товарник. Они не долазе тек тако, долазе организовано“, наводи Остојић током гостовања на РТЛ-у.

Потврдио је да прилив избеглица не попушта, прецизирао да је у Хрватску, према последњим информацијама, до сада ушло више од 30.000 избеглица и додао да нико не може да га увери да баш ниједна особа не прелази из Србије у Мађарску.

„Мислим да је савршено јасно да се ради о организованој акцији превожења избеглица директно према Хрватској. Ситуацију сада држимо под контролом тако да Товарник служи као место одакле се транспортују, а Опатовац као место на којем се људи примају, обрађјују и одлазе у Мађарску“, каже Остојић.

10:31 – ВУЧИЋ: ЧЕКАМО ЕУ ДО 14 САТИ, СЛЕДЕ КОНТРАМЕРЕ

Уколико ЕУ до 14,00 сати не одговори на ситуацију на граници Хрватске и Србије, Србија ће предузети контрамере због једностраног затварања границе са Србијом за српске камионе, изјавио је данас премијер Србије Александар Вучић.

„Чекамо да ЕУ реагује до 14 сати, а онда ће Србија реаговати мирно, не кршећи прописе, али ће указати да Хрватска не може да се иживљава, понижава Србију и уништава привреду Србије без последица“, истакао је Вучић.

Вучић је оценио да је потез Хрватске „скандал невероватних размера“.

09:51 – ДАНАС СЕДНИЦА ВЛАДЕ ЗБОГ ОДЛУКЕ ХРВАТСКЕ

Премијер Александар Вучић заказао је за данас у 14.30 сати ванредну седницу Владе Србије поводом једностране одлуке Хрватске да забрани теретни саобраћај са Србијом, потврђено је Танјугу у кабинету премијера.

Тема седнице Владе биће припрема мера у одговору на неприхватљиво понашење Хрватске.

Премијер Вучић је јуче на ванредној конференцији за новинаре затражио од Хрватске да повуче одлуку о заустављању теретног саобраћаја и најавио да ће, у супротном, Србија предузети правне и друге контра мере.

09:49 – ОБУСТАВА САОБРАЋАЈА НА БАТРОВЦИМА

На прелазу Батровци-Бајаково између Србије и Хрватске јутрос од три сата обустављен је теретни саобраћај и на улазу у Србију, пошто је на хрватској страни пао компјутерски систем, изјавио је Танјугу шеф царинске испоставе Батровци Ненад Вукчевић и додао да је колона камиона са српске стране дуга 11, а са хрватске пет километара.

„Ниједан камион од тада није прешао из Хрватске у Србију, још немамо повратну информацију када ће систем бити подигнут“, казао је Вукчевић.

Хрватска царина и полиција су на прелазу Бајаково јуче у поноћ обуставили улаз камиона из Србије у Хрватску, правдајући то безбедоносним разлозима.

Са друге стране, путнички саобраћај на том прелазу се нормално одвија и возила се задржавају између пет и 10 минута, казао је Вукчевић.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар