Почетна » Ког председничког кандидата подржавају „зелене“ опције?

Ког председничког кандидата подржавају „зелене“ опције?

од admin
0 коментар

Зелене политичке опције су познате широм Европе, међутим код нас се слабо прича о њима.

Политичка странка „Зелени Србије“ су прва зелена партија која је постала парламетарна у нашем парламенту, и то са једним послаником у периоду 2012-2016 год. (захваљујући коалицијји са ДС-ом, а 2014. са СДС-ом која се тада звала Нова демократска странка- Зелени). У међувремену се из те странке родила нова зелена опицја под називом „Зелена странка“ која је успела да уђе у парламент 2016. године, са такође једним послаником, захваљујући томе што је заведена као словачка мањинска странка.

У последњих годину дана Зелени Србије су направили фузију са Зеленом Еколошком Партијом- Зелени, јер како кажу желе да окупе све зелене опције у Србији на једном месту, међутим неки политички стручњаци сматрају да је овај такозвани „Зелени фронт“ настао само због неког новог посланичком места, а не ширења зелене политичке идеје. Као чињеницу за овако тумачење износе то да се председник ЗЕП-а у прошлости противио Милошевићевом режиму, а Зелени Србије су до скоро били оштри критичари тренутне владајуће опције (сетимо се само борбе за најстарији Храст у Србији, који се нашао на сред трасе ауто-пута). На последњим изборима чланови Зелених Србије су учествовали као чланови СПС-а, а данас подржавају Александра Вучића као кандидата за председничке изборе. Чланови нашег општинског одбора ове странке су кренули да се расипају како они кажу када је странка почела да губи свој политички компас, па су се пред прошлогодишње изборе и тотално угасили.

Док су се Зелени Србије уједињавали са ЗЕП-ом, из Зелена странке се издвојио „словачки“ део странке где је опет окупио зелене активисте и основао нову странку „Зелена странка Србије“. И наш општински одбор се „прешалтао“ у ову нову странку јер како кажу због неслагања са врхом Зелене странке. Зелена странка није званично подржала ни једног кандидата на председничким изборима, већ је оставила својим симпатизерима да сами направе избор. Зелена странка Србије је скупљала потписе за кандидатуру Данијеле Сремац, али због већ познатог проблема са нотарима нису успели да скупе довољан број потписа за кандидатуру.

Поред свих ових званичних објава, примећено је да зелени активисти на друштвеним мрежама ипак највише дају подршку једном кандидату друге боје.

За Жиг Инфо редакцију:

Војкан Миленковић

Можда ти се свиди

Оставите коментар