Почетна » Milica skočila sa 11. sprata da se spasi od silovatelja!

Milica skočila sa 11. sprata da se spasi od silovatelja!

од admin
0 коментар

Tragedija zbog koje je plakala cela bivša Jugoslavija, dogodila se 2. septembra, prvog školskog dana, kada je Milica krenula u Kruševac u školu. Stigla je mnogo ranije, pa je odlučila da prošeta. Tog dana zapala je za oko trojici mangupa, dok je sama razgledala izloge.

Skovali su plan da joj priđu. Jedan od njih je ubrzo sustigao i zamolio je za uslugu. Pitao ju je da li može umesto njega da ode do stana njegove devojke Dragane i pozove je da izađe. Rekao joj je da on tobože ne sme da ide, jer su njeni roditelji veoma strogi. Milica je, nažalost, nasela na prevaru. Krenuli su prema soliteru kod Crkve Svetog Đorđa. Dok je obesni mladić vodio Milicu u soliter, njegova dva druga su već bila u stanu. Kada je Milica pokucala i pitala da li je Dragana u stanu, maloletnik joj je rekao da uđe u prvu sobu i pozove je. Čim je zakoračila u hodnik, utrčao je i njen pratilac i zaključao vrata. Usledio je pakao.

Shvatila je da je prevarena i pokušala je da pobegne, ali su je trojica mladića na silu ugurala u spavaću sobu. Pratilac joj je naredio da se skine, ali je ona odbijala, moleći ga da je pusti. Počela je da plače i da ga preklinje. On se u jednom trenutku pokolebao. Izašao je iz sobe i drugovima rekao: „Nevina je, neću da je diram!“.

Milica je bila uverena da monstrumi neće odustati i da će je silovati sva trojica. Skočila je kroz prozor, sa 11. sprata, pravo u smrt! Umrla je 4. septembra tačno u podne, posle skoro pedeset sati u dubokoj komi. Sahranjena je u selu Strojinci.

Podatke o samom događaju u stanu na 11. spratu istražni organi su prikupili iz saslušanja i svedočenja koje je dalo osam osoba. Okrivljeni Miroslav Mađarac, Tomislav Ž. Nikolić, Zvonko Ivanović, Slavoljub Trifunović i u to vreme maloletni S.V. osuđeni su na zatvorske kazne zbog smrti Milice Kostić. Detalji ovog monstruoznog slučaja u dobroj meri su rasvetljeni i zahvaljujući samoj žrtvi jer je Milica na samrti dala izjavu inspektorima.

Ovaj šokantan događaj bio je u žiži interesovanja jugoslovenske javnosti. U Kruševcu su organizovane demonstracije protiv nasilnika, a svi državni mediji su ogroman prostor posvetili događajima iz “Rubinove” kule i sudbini Milice Kostić. Neki su poslali i specijalne izveštače.

Za Miličino samoubistvo vezuje se i popularna pesma “Ona spava” Zdravka Čolića. Navodno je Miličin antički gest u spasavanju časti bio inspiracija pesniku Velizaru Šofrancu da napiše tekst pesme za koju je muziku komponovao Kornelije Kovač. Ova veza nikada nije dokazana ali je činjenica da je Čolić sa pesmom “Ona spava” pobedio na “Hit paradi” 23. novembra 1974. godine, samo dva i po meseca nakon Miličine pogibije.

Kruševac se, nažalost, još uvek nije odužio hrabroj, časnoj devojci. Iako je inicijativa da se jedna od ulica u Kruševcu nazove po tragično nastradaloj devojci Milici Kostić pokrenuta pre skoro 18 meseci ona još uvek nije ni blizu ostvarenja.

Početkom januara prošle godine grupa građana „Volim Kruševac“ dostavila je Skupštini grada peticiju sa potpisima više od 1.600 Kruševljana da neka od neimenovanih ulica bude nazvana po Milici.

– Inicijativa postoji ali još uvek nijedna ulica u našem gradu nije nazvana po Milici Kostić. Tačnije, postoje dve inicijative. Jedna je da se Balkanska ulica preimenuje a druga da neka novoformirana ulica dobije ime po Milici Kostić. Postupak je u proceduri – objašnjavaju u Gradskoj upravi Kruševca.

Inicijativu da se Balkanska ulica preimenuje po Milici Kostić pokrenuo je bivši gradonačelnik i odbornik Dragan Jovanović. On je razočaran zato što ova inicijativa još uvek nije realizovana.

– Kada pitam šta se dešava kažu „U proceduri je“. Pošto ništa nije oročeno to može da traje još 99 godina. Predložio sam da se Balkanska ulica preimenuje jer time nikoga ne bi uvredili, niko se ne bi bunio a i ulica je u centru grada. Time bi odali počast toj neverovatnoj devojci. – objašnjava Jovanović za „Blic“.

ALO! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар