Почетна » МЛАДИЋ ПОСТАВИ ПИТАЊЕ КОЈЕ ЈЕ СВИМА НА УМУ ОГОЉЕНА ИСТИНА Ти, министре, можеш да јој помогнеш. Запосли је преко везе!

МЛАДИЋ ПОСТАВИ ПИТАЊЕ КОЈЕ ЈЕ СВИМА НА УМУ ОГОЉЕНА ИСТИНА Ти, министре, можеш да јој помогнеш. Запосли је преко везе!

од admin
0 коментар

– Сестра ми је дипломирани дефектолог, а нема посла. Ти, министре, можеш да јој помогнеш. Запосли је преко везе! – рекао је младић министру Александру Вулину, приликом његове посете Ужицу.

Николину фотографију објављујемо уз дозволу његовог оца
Тим речима, и сам увидевши како у Србији неке ствари функционишу, јуче је у Ужицу Александра Вулина пресрео Никола Вулетић, младић с тешкоћама у развоју. У неколико секунди и исто толико реченица, момак је оголио тужну истину и постао херој ојађеног и беспомоћног дела нације.

Само Вулин зна како се осећао и колика му је кнедла пролазила кроз грло док му је младић с тешкоћама у развоју, несвестан значаја министра и тежине речи, али свестан тренутка, посредно очитавао буквицу.

Уместо одговора, Вулин је праснуо у смех.

Сведок питања без одговора била је и Сара Кирби, супруга амбасадора САД, која је у име Интернационалног клуба жена донирала сензорску собу Дневном боравку за децу с тешкоћама у развоју.

– Он с менталном ретардацијом зна да се до посла данас тешко стиже без везе и чланства у странци – резонује Николина сестра Јелена Јаковљевић (31), дефектолог.

Незапослена је, годину и по чека посао.

– Због брата сам се определила за овај позив. Никола је дуго био у болницама, а ја сам решила да се посветим тој хуманој струци мислећи да могу нешто да променим. Позив је променио мене. Од ентузијасте постала сам скептик и изгубила веру у државу – прича Јелена.

Не тако давно Вулин је био у Ужицу. Никола је тада сестри пренео: „Заборавио сам да га питам да ти нађе посао, али следећи пут нећу“.

Није заборавио на обећање мада је у међувремену, очито пратећи медијске написе о реконструкцији Владе, више пута питао: „Да ли је истина да ће Вулин да добије отказ“.

– Нашао сам ти посао! Причао сам с министром и он ће те запослити – рекао је младић сестри пошто се јуче вратио кући.

Јелена је једна од 1.102 незапослена Ужичанина са академским звањем.
– Потражила сам срећу у школама, али свуда сам добијала исти одговор – тај кадар нам није потребан. Радила сам у цвећари и у приватном дечјем вртићу. За 17.000 динара месечно шест дана у недељи сам бринула о деци и чистила итисоне. Сад тражим посао као медицинска сестра или трговац – јада се она.

– О Јеленином проблему пред Николом увек причамо у увијеној форми. Показало се да је довољно мудар да укачи неке ствари које скривамо од њега – прича младићев отац Миодраг Вулетић.

Само партија битна
То што и деца знају како функционише наш систем није ништа чудно, јер је партократија једна од основних карактеристика овог друштва. Партијска књижица већ је дуго много важнија од дипломе и то сви знају, чак и најмлађи. То је поразно, али је тако. Увек је било партијског запошљавања, али је диплома била бар предуслов. Данас су дипломе девалвиране, докторати су девалвирани, знање и вештине су девалвирани, једино што је битно је припадност партији. Тужно је што су и деца свесна тога – каже социолог Слободан Вуковић.

Незапослени у Србији
од 30. до 34. године – око 95.000
са завршеним факултетом – око 100.000

Владимир Лојаница    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар