Почетна » Praljka je ubio Stejepan Mesić!

Praljka je ubio Stejepan Mesić!

од admin
0 коментар

Telo Slobodana Praljka biće kremirano u krugu porodice, a po izrazitoj želji generala koji je u Hagu proglašen ratnim zločincem, neće biti sahrane. U pismu koje je napisao još pre dve godine i naznačio da bude otvoreno „ako se nešto dogodi“ Praljak je želeo da se njegov pepeo razbaca po zagrebačkom groblju Mirogoj.

I dok traje zvanična istraga ko je Slobodanu Praljku mogao da dostavi otrov, u haškoj ćeliji je pronađeno i oproštajno pismo naslovljeno na Niku. Pretpostavlja se da je namenjeno Niki Pinter koja ga je zastupala kao advokat u Hagu i da bi moglo da razjasni okolnosti koje su dovele do spektakularnog javnog samoubistva, dosad nezabeleženog u velikim sudskim sporovima.

Samoubistvo Praljka u Hrvatskoj izaziva burne i kontradiktorne reakcije, a mnogi naglašavaju da je učestvovao u mnogobrojnim zločinima i da okolnosti kako je završio život ne smeju da bace senku na razloge zbog kojih mu je suđeno. Doajen hrvatske političke scene Vladimir Šeks uporno optužuje bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića da je njegovo svedočenje u Hagu dovelo do presude šestorici Hrvata iz BiH i da Praljkova smrt ide „njemu na dušu“.

U intervjuu za riječki „Novi list“ Šeks kaže da je Mesić svojim istupima branio tezu Haškog tribunala da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko, zajedno sa šestoricom osuđenih, provodili udruženi zločinački poduhvat.

– Svi su hrvatski građani bili dužni da sarađuju sa Haškim tribunalom, ali kod Mesića se ta saradnja svodila na klevetanje vlastite države. I to isključivo kako bi se osvetio mrtvom Tuđmanu. Zato Mesić ima udela u ovoj haškoj presudi, a Praljkova smrt ide i na njegovu dušu – rekao je Šeks.

On je čak pozvao Državno odvjetništvo da razmotri Mesićevo „lažno svedočenje“.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović juče je primila Hrvate iz BiH i ponovila da je hrvatski narod bio žrtva velikosrpske agresije.

ALO! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар