Почетна » ТРАЖИМ ПАОРА: Билборди на којима је „Златокоса спремна да рађа“, разбеснели жене у Србији!

ТРАЖИМ ПАОРА: Билборди на којима је „Златокоса спремна да рађа“, разбеснели жене у Србији!

од admin
0 коментар

Билборд дискриминаторног садржаја виђен је на неколико локација у Војводини, а на којем девојка плаве косе поручује да „тражи паора“, те да је „спремна да рађа“

Foto: 021.rs

Повереник за заштиту равноправности Бранкица Јанковић осуђује као крајње непримерену и увредљиву рекламу на билбордима по Војводини којом се пољопривредни производ на омаловажавајући начин доводи у везу са женама.

– Садржај у коме се жена своди на објекат, уз стереотип да је њена једина сврха да рађа, дубоко је дискриминаторан, вређа достојанство жене и грубо подржава предрасуде о неравноправности жена – саопштила је данас Канцеларија повереника.

Промовисање таквих патријархалних модела према којима је за жену важно да је из добре породице, здрава, снажна и спремна да рађа, дубоко се коси са домаћим антидискриминационим прописима и законодавством.

Повереница Јанковић тражи од свих који обликују јавни живот у Србији, међу којима су и компаније и маркетиншке агенције, да поштују прописе и професионалне стандарде и да се уздрже од увредљивих, сексистичких и дискриминаторских садржаја, а да своју креативност изразе на примерен начин, поштујући достојанство жене.

Повереница на крају саопштења истиче да је поводом овог случаја поднета притужба и да ће се по њој поступати у законом прописаном року.

Спорна реклама показује девојку у пољу пшенице, са текстом “Тражим паора, из добре породице, здрава и снажна, спремна да рађа – док је реклама за сорте пшенице.

Тањуг/Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар