Почетна » У центру Загреба пронађено 400 килограма уранијума

У центру Загреба пронађено 400 килограма уранијума

од admin
0 коментар

Око 400 килограма уранијума, који није заведен у службене обавезне евиденције нуклеарног материјала, чува се без посебних безбедоносних мера за заштиту

ЗАГРЕБ – Готово 400 килограма уранијума, који није заведен у службене обавезне евиденције нуклеарног материјала, чува се без посебних безбедоносних мера за заштиту од зрачења и крађе у самом центру Загреба, у складишту нуклеарног отпада Института Руђер Бошковић, пише данас „Вечерњи лист“.

За тај нуклеарни материјал до пре неколико седмица уопште се није знало, а на њега се дословно „набасало“ при санацији тог простора, потврдио је власник компаније која је санирала одлагалиште и припадајућу лабораторију.
Вест о проналаску нуклеарног материјала, потенцијално врло опасног за здравље људи и околине, погодног за злоупотребу у криминалне сврхе, шокирала је хрватске безбедносне и стручне службе.

Материјал нигде није евидентиран, не постоји служнеба информација када је и откуда довезен, као ни за шта се користио.

Државни завод за радиолошку и нуклеарну безбедност о уранијуму је обавестио владу, а у истрагу одакле је и када материјал завршио у Институту укључиле су се и тајне службе, наводи загребачки дневник.

Танјуг/Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар