Почетна » УЦЕНЕ СА СВИХ СТРАНА: Нови удар на Србију!

УЦЕНЕ СА СВИХ СТРАНА: Нови удар на Србију!

од admin
0 коментар

У Брисел стигао ултиматум Приштине, а у Београд захтев Москве да се што јасније одреде односи Србије и Русије

Упозоравајуће најаве Курира да ће Србија бити буквално уклештена између притисака са Запада и Истока управо су се обистиниле пошто је у Брисел стигао ултиматум Приштине, а у Београд захтев Москве да се што јасније одреде односи Србије и Русије.

Према сазнањима Курира, секретар руског Савета безбедности Николај Патрушев, који је јуче завршио посету Србији, затражио је од нашег државног врха да не уплиће Москву у афере на Балкану.

Русија у журби

– Главни обавештајац Владимира Путина децидно је изнео став да Русија нема никакве везе с тврдњама неких институција у Црној Гори да су Руси планирали да направе хаос у тој земљи током избора уз помоћ Срба. Такође је тражио да Београд њихове грађане не увлачи у аферу око црногорских избора, нити у шпијунске игре на Балкану. Патрушев је још казао да је Русија свесна да Београд мора да балансира у спољној политици, али да Москва не жели да буде увучена у балканске играрије – прича извор из дипломатских кругова.

А да се Русији ипак журило да што пре пошаље свог првог безбедњака, говори и следећи детаљ.

– Истина је да је посета Патрушева била планирана још пре два-три месеца, али све до пре неколико дана није био утаначен датум. Међутим, Москва је баш у тренутку кад се и сама на неки начин нашла у центру пажње на Балкану, напрасно послала Патрушева у Србију – тврди он.

Поводом појединих информација да су руски држављани протерани из Србије због учешћа у припремама терористичких напада у Црној Гори, Вучић је рекао да у њима није све нетачно. Он је напоменуо да је имао још детаља о стварима у Црној Гори и Србији, али да га закон у томе онемогућава.

С друге стране, аларм у Влади Србије активирала је и косовска представница Едита Тахири, која је, као услове за дијалог с Београдом, тражила гаранције ЕУ да ће чланство Србије у Унији бити условљено „признавањем државе Косово“.

Седница о Космету

Да није реч само о самовољном потезу Приштине, наговестио је и Вучић:

– Плашим се да овакве изјаве, за које сумњам да су самостално дате, не доприносе решавању проблема, већ да су додатно унеле ватру… Да ли ће и како Брисел да реагује, видећу.

Он је оценио да поруке из Приштине показују да неко не жели дијалог, већ унижавање Србије:

– Све се надам да нико не жели дестабилизацију прилика на Балкану. Али све што се дешава не говори у прилог мојим надањима. Знам место Србије и никада нећу дозволити да неко баци камен на Србију а да ја не одговорим. Увек смо спремни да разговарамо, али не под условима под којима смо ми понижени .

О захтеву Приштине расправљало се на седници Владе, а Вучић је потом телефоном разговарао са високом представницом ЕУ Федериком Могерини. Они су се, како је саопштено, сагласили да је неопходно што пре спровести споразуме које су Београд и Приштина постигли у Бриселу пошто је то основни услов за наставак дијалога.

Вучић је синоћ најавио могућност да се у Скупштини Србије до краја ове године, после или око седнице о буџету за 2017, одржи седница о условљавању с косовске стране у спровођењу Бриселског споразума. Некад су, навео је, неопходне тешке одлуке и компромиси, као и да све све има границе и да је с Могеринијевом имао добар разговор.

Он је рекао да Србија јесте и остаће на европском путу, као и да неће уводити санкције Русији док је он председник Владе.

Тужилац у Београду
БРАМЕРЦ ДОШАО ПО РАДИКАЛЕ

У густом распореду Вучић је јуче имао састанак и с главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом, који је замерио Србији што Хагу нису испоручени радикали Петар Јојић, Јова Остојић и Вјерица Радета. Он је затражио да Београд то учини у што краћем року, нагласивши да та „обавеза неће нестати“. Тема разговора био је и извештај тужиоца за СБ.

Небојша Стефановић
ШПИЈУН ИЗ УКП ПОД НАДЗОРОМ

Министар полиције Небојша Стефановић открио је да је високи функционер УКП који је одавао поверљиве информације „под надзором“, а да због истраге не жели да саопшти његов идентитет, нити о којој служби западне земље је реч.- Примећен је појачан рад страних служби које имају различите циљеве, али ми обезбеђујемо земљу и штитимо наше интересе као свака суверена држава. Тужилаштво ће покренути поступак кад процени да је тренутак, али нема бојазни, јер је осумњичени под контролом – напоменуо је министар и навео да је у УКП већ смењено много људи који су били окарактерисани као професионалци.

Извор: Курир

Можда ти се свиди

Оставите коментар