Почетна » Мештанин: Па зар овде у Гроцкој не знају кад су задушнице, на гробљу је хаос од кошења

Мештанин: Па зар овде у Гроцкој не знају кад су задушнице, на гробљу је хаос од кошења

Писма читалаца

0 коментар

Данас су Летње или Духовске задушнице , а по календару Српске православне цркве увек падају у суботу, уочи Тројица, односно празника Силаска Светог Духа на апостоле.

Један од обичаја који се упражњава између осталих је посета гробова наших преминулих (ако је то могуће), паљење свеће и остављање такозваних „Даћа“ на гробљу и у цркви, обично у виду куваног жита. Многи верују да се овим симболичним гестом на неки начин „храни“ душа наших упокојених и да је то дар који њима указујемо.

Судећи по читаоцима Жиг инфо портала, челни људи ЈП „Пијаце и зеленило“ Гроцка као да нису знали за овај велики празник, па су тек данас послали раднике да косе на гробљу у МЗ „Гроцка“.

  • Ем што је трава нарасла, ем таман смо поставили послужење онај са тримером сву траву и каменчиће разбаца по нама и храни. Па безобразлук. Упитао сам их па ко вас данас посла, зар нисте знали да су данас задушнице, они су ми одговорили „из управе“. Па у тој управи изгледа све сами безбожници, кад нису знали да се спреме за задушнице, каже један од мештанина Гроцке за Жиг инфо.

Подсетимо, код верника православне вероисповести Задушнице се обележавају четири пута годишње и увек су суботом – Зимске задушнице су пред Месне покладе, у суботу пред Духове су летње задушнице, Михољске су у суботу пред Михољдан, а јесење, Митровске задушнице у суботу пред Митровдан.

 

За Жиг инфо:
Драгана Маторчевић

Насловна фотографија: Илустрација.

Можда ти се свиди

Оставите коментар