Почетна » НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВИ ОД ВУЧИЋА И ПОМАЛО ШЕШЕЉА Предизборме плакате руже Гроцку (ФОТО)

НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВИ ОД ВУЧИЋА И ПОМАЛО ШЕШЕЉА Предизборме плакате руже Гроцку (ФОТО)

од admin
0 коментар

У српској политици све је дозвољено, а кад крене кампања, границе су још растегљивије!

Ипак, готово да нема излога, бандере, зграде које нису облепљене предизборним плакатима. Они не само да руже слику наших градова, већ и те како могу да угрозе и живот грађана, јер се неретко дешава да су страначки активисти њима излепили и саобраћајне знаке на прометним саобраћајницама!

ГО Гроцка од пре пар дана облепљена је у готово сваком њеном месту плакатима председничког кандидата СНС-а. Где год да је згодно место, ту су плакате никле. За напредњацима следе радикали, додуше у доста мањем обиму. Радикали су се, вероватно у недостатку новца, досетили да поред малог броја плаката са ликом њиховог лидера Војислава Шешеља, прелепљују плакате напредњака. Тако да сада у Гроцкој имате борбу политичког оца и сина.

ШТА КАЖЕ ЗАКОН?

Што се тиче закона и прописа, ситуација са лепљењем плаката односно оглашавањем је јасна- то је недозвољена радња.

-Лепљење плаката дозвољено је само на објектима за слободно оглашавање, која поставља градска општина у складу са потребама грађана, кажу у Скеретаријату за инспекцијске послове Београда. На основу Закона о оглашавању, уређује се начин оглашавања , док локална самоуправа сама ближе уређује ту проблематику. За лепљење плаката на отвореном надлежна је комунална инспекција. – Забрањено је лепити плакате на спољашњим површинама фасаде, излозима, оградама, дрвећу и сличним местима. Новчане казне за то за физичка лица су 10.000 динара, а правна 50.000. Истовремено, лепљење плаката уређено је и другим прописима, а комунални инспектори или комунални полицајци ће, у складу са утврђеним стањем, применити и адекватне прописе. Новчане казне су у висини од 50.000 динара за правно лице, 25.000 динара за предузетника и 5.000 динара за физичко лице – објашњавају они. Додају да је забрањено лепљење плаката и на објекте и инсталације јавне расвете. – За тај прекршај предвиђене су казне за појединца од 250 до 25.000 динара. Новчаном казном од 5.000 до 500.000 динара казниће се правно лице, од 2.500 динара одговорно лице у правном лицу, а казном од 2.500 до 250.000 динара казниће се предузетник – објашњавају у Секретаријату и додају да казну на лицу места наплаћује комунални инспектор.

Међутим, проблематично у овом Закону јесте чињеница да инспектори могу да кажњавају „на лицу места“. Наиме сви активисти своје плакате лепе управо када велика већина становника је увелико у дубоком сну. Под велом ноћи, обасјани светиљакама, чланови ових странка обаваљају лепљење и прелепљивање.

Нека истраживања говоре да су 90. година плакати су доносили 2% гласова, данас је то свега 0,2 %.

Након завршених избора, обично нико не уклони залепљене плакате, већ оне остају да руже у сваком месту.

За Жиг Инфо:

Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар