Почетна » ТЕСТИСИ МОГУ ДА ПОРАСТУ ДО ВЕЛИЧИНЕ ГРЕЈПФРУТА: Ове симптоме не смете да игноришете!

ТЕСТИСИ МОГУ ДА ПОРАСТУ ДО ВЕЛИЧИНЕ ГРЕЈПФРУТА: Ове симптоме не смете да игноришете!

од admin
0 коментар

Да ли ви имате обичај да сами прегледате своје тестисе? Већина мушкараца то не ради, али овде вам доносимо разлоге зашто би требало да почнете

Тестиси би требало да подсећају на меко кувана јаја и увек је један мало већи од оног другог. Мушкарци немају обичај да се прегледају, иако они који су преживели рак тестиса стално указују колико је то важно.

Сваки мушкарац требало би барем једном месечно сам да прегледа своје тестисе, најбоље после туширања.

Бивши војник из Велике Британије, Фил Морис, који је преживео рак тестиса, покренуо је сајт на ком мушкарци могу да се информишу о опасностима које вребају њихове тестисе и како да се прегледају сами.

Мушкарци, за разлику од жена које су много дисциплинованије кад је рак дојке у питању, нису навикли да сами себе прегледају. Зато стручњаци саветују да би требало озбиљније да схвате ово питање. Ево које све болести могу да нападну ваше тестисе и како да их сами откријете

Foto-ilustracija: Profimedia

ЦИСТЕ

Цисте се развијају код сваког трећег мушкарца средњих година. Лако се могу напипати и прстима “одвојити” од тестиса. Могу да отекну и да буду болне, а обично се појављују код епидидимиса, малог канала који преноси сперму од тестиса.

Лако их је разликовати од тумора, јер су испуњене течношћу и мекане на додир, док је рак тестиса обично тврда грудва. Оне могу варирати у величини и нарасти чак до величине грејпфрута!

Лечење: Цисте обично не представљају велику опасност, осим ако се не инфицирају. Уклањају се мањим оперативним захватом који се обавља под локалном анестезијом. Ако су мање величине и нису болне, обично их није потребно дирати.

Foto-ilustracija: Foter/Chris Breeze

РАК ТЕСТИСА

Рак тестиса немогуће је не приметити. Тестиси очврсну, а на позадини или са стране долази до појаве тврдог грумена. Осећа се бол у тестисима или скротуму те туп бол у доњем делу стомака и препонама.

Добра је вест да је то редак и један од најмање смртоносних облика рака. Без обзира на те позитивне чињенице, важно је што пре га дијагностиковати и започети с лечењем. Најчешће захвата белце, али и оне чији су преци боловали од исте болести. Неплодни мушкарци три пута су склонији обољевању од ове врсте рака, али лекари још нису открили због чега је то тако.

Лечење: Изузетно је важно што пре поставити дијагнозу. Први корак је уклањање, а наставак укључује хемотерапије. Ако је рак откривен у поодмаклој фази, биће потребно уклонити и околне лимфне чворове и врло вероватно неке друге делове на које су се малигне ћелије прошириле.

Foto: Profimedia

Ако се уклоне оба тестиса, мушкарац ће до краја живота морати да узима тестостерон, но то не значи да ће им се сексуални живот или плодност смањити. Ако буду подвргнути хемотерапији, постоји велика вероватноћа да ће постати неплодни па лекари у том случају препоручују складиштење сперме.

ТОРЗИЈА ИЛИ УВИЈАЊЕ ТЕСТИСА

Редак поремећај који се већином јавља у пубертету и код млађих мушкараца. Проузрокује га повећана телесна активност у доба када ткиво око тестиса још није чврсто везано за скротум. Оно се дешава када се крвни судови и семеновод “заплету” и блокирају довод крви у тестисе, што може бити веома болно.

Лечење: Торзија се примећује одмах и потребна је хитна интервенција да би се жиле отпетљале. У противном, тестис у којем је блокиран довод крви може за само шест сати да одумре, а једино што тада преостаје јесте да се уклонити.

Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар