Почетна » Rođen Tomaš Masarik, borac za nezavisnost i prvi predsednik Čehoslovačke – 1850. godine

Rođen Tomaš Masarik, borac za nezavisnost i prvi predsednik Čehoslovačke – 1850. godine

од admin
0 коментар

Tomaš Garig Masarik osnovao je 1900. Narodnu stranku, koja je 1905. preimenovana u Progresivnu partiju.

Od 1907. bio je poslanik u parlamentu Austro-Ugarske u kojem se borio protiv režima Habsburške monarhije i za autonomiju Čehoslovačke.

Protivio se agresivnoj austrugarskoj politici na Balkanu i aneksiji Bosne i Hercegovine i veoma je uticao na jugoslovensku omladinu uoči Prvog svetskog rata.

Rat je proveo u emigraciji, nastojeći da dobije saglasnost saveznika za nezavisnost Čehoslovačke.

Kada je to uspeo, postao je prvi predsednik Čehoslovačke i na toj funkciji je bio od sve do 1935. godine.

Dela: „Socijalno pitanje – filozofske i sociološke osnove marksizma“ (marksizam je tretirao kao ekonomski materijalizam i jednostrani kolektivizam), „Samoubistvo kao socijalna masovna pojava moderne civilizacije“, „Principi morala Dejvida Hjuma“, „Osnove konkretne logike“, „Ideali humaniteta“, „Najnovija filozofija religije“.

Ostali događaji na današnji dan:

1573. Potpisivanjem mira, u Carigradu, završen rat Otomanskog carstva i Mletačke republike, u kom su Turci preuzeli Kipar od Mletaka.

1765. Rođen francuski hemičar Žozef Nips, pionir fotografije. Usavršavajući litografiju od 1813. do 1820, prvi uspeo da fiksira sliku dobijenu u mračnoj komori pomoću posrebrene bakarne ploče prekrivene osetljivim slojem asfaltnog laka.

1793. Francuska revolucionarna skupština objavila rat Španiji.

1809. Umro francuski konstruktor balona Žan Pjer Fransoa Blanšar, koji je 1785. s Džonom Džefrisom prvi preleteo Lamanš balonom.

1814. Napoleonove trupe od 37.000 vojnika pobedile 90.000 Prusa pod komandom feldmaršala Blihera u bici kod Linjija u Francuskoj.

1850. Rođen čehoslovački državnik i filozof Tomaš Masarik, profesor Praškog univerziteta, borac za nezavisnost i prvi predsednik Čehoslovačke, od 1918. do 1935.

1876. Prvi razgovor telefonom obavili pronalazač telefona Aleksander Grejem Bel i njegov saradnik Votson.

1932. Umro francuski državnik Aristid Brijan, šest puta premijer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1926, začetnik ideje o ujedinjenoj Evropi.

1936. Ulaskom vojske u demilitarizovanu Rajnsku oblast Nemačka demonstrativno prekršila Versajski mirovni ugovor zaključen posle Prvog svetskog rata.

1945. Američke trupe u Drugom svetskom ratu zauzele strateški važan most preko Rajne kod Remagena u Nemačkoj.

1945. Potisnuvši japanske snage, u Drugom svetskom ratu, britanska 14. armija ušla u Mandalej, drugi po veličini grad u Burmi.

1945. Posle ostavke kraljevske vlade Josip Broz Tito formirao novu jugoslovensku vladu u koju su ušli i šef Demokratske stranke Milan Grol kao prvi potpredsednik i Ivan Šubašić kao ministar inostranih poslova.

1951. Verski fanatik ubio iranskog premijera Alija Razmaru u džamiji u Teheranu.

1983. U eksploziji gasa u rudniku uglja blizu turskog grada Eregli poginulo 96 rudara.

1989. Iran prekinuo diplomatske odnose s Velikom Britanijom zbog objavljivanja knjige britanskog pisca indijskog porekla Salmana Ruždija „Satanski stihovi“, u kojoj je islam, prema oceni iranskih verskih vođa, izvrgnut poruzi.

1994. Prilikom sletanja na aerodrom u Kigaliju oboren avion kojim su se predsednici Ruande i Burundija Habjariman i Ntjaramir vraćali sa mirovnih pregovora u Tanzaniji. Pogibija predsednika prekinula osmomesečno primirje izmedju plemena Hutu i Tutsi i izazvala nov talas nasilja.

1998. Italijanski vojni sud proglasio krivim bivšeg nemačkog SS-kapetana Eriha Pribkea za masakr u Adreatinskim pećinama u blizini Rima u Drugom svetskom ratu i osudio ga na doživotnu robiju.

1999. U 70. godini u Londonu umro američki filmski režiser Stenli Kjubrik. Tokom 46 godina karijere snimio oko 20 filmova među kojima su najpoznatiji „Staze slave“, „2001: Odiseja u svemiru“, „Paklena pomorandža“, „Doktor Strejndžlav“ i „Beri Lindon“.

2002. Ariel Šaron postao premijer Izraela.

Dnevno.rs! Izvor Vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар