Почетна » Сви сте се возили „двојком“, а овако је пре 80 година Београдом тутњао ТРАМВАЈ ЈЕДИНИЦА! (ВИДЕО)

Сви сте се возили „двојком“, а овако је пре 80 година Београдом тутњао ТРАМВАЈ ЈЕДИНИЦА! (ВИДЕО)

од admin
0 коментар

Чувена „јединица“ ишла је линијом од Калемегдана до Славије и била је врхунац луксуза и брзине у оно доба.

У периоду пре Другог светског рата, Београд је желео да буде велеград…

Током тог периода су се још увек фијакери могли видети како тутње Теразијама, а Улицом кнеза Милоша је пролазио трамвај “тројка”, чија је почетна станица била код Народног позоришта.

Да се Београд променио потврђује снимак на којем се види Београд у периоду пре Другог светског рата, као и како су Београђани проводили летње дане.

Снимак приказује и дефиле соколског слета, који се тада одржавао у Кнез Михаиловој, а сам слет у садашњем Булевару Револуције.

Веровали или не, тада је постајао трамвај са бројем један. Чувена “јединица”, талијанска ишла је линијом од Калемегдана до Славије. Даље је ишао 1а и то од Светосавске цркве.

Фото: Архивска Фотографија

Та”јединица” била је врхунац луксуза и брзине у оно доба.

Аеромитинг је био симобол епохе, а током тог периода је постојао велики промет на води.

Лађе теретне, путничке, пловиле су за Шабац, Земун и даље. Београд ”Брод” предузеће је одржавао тада једну једину линију Београд – Текија.

Иначе, Београђани су по дрва ишли на Дунав код Луке Београд. Млеко су у раним јутарњим сатима млекари разносили од врата до врата у лименим кантама натовареним на приколицу.

Како су се тада бирале мисице, у чему су се Београђани купали погледајте у наредном видеу, и бар на тренутак се вратите у далеку 1930. годину.

 

Телеграф.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар