Почетна » Ако имате ОВАКВИХ 10 ДИНАРА можете их заменити за 8.000 ЕВРА (ФОТО)

Ако имате ОВАКВИХ 10 ДИНАРА можете их заменити за 8.000 ЕВРА (ФОТО)

од admin
0 коментар

Са 10 динара у џепу у Србији не може да се купи ни жвака, али постоји десет динара које вреде много више. Наиме, ради се о новчаници из 1885.

Наиме, како тврде колекционари за њу у Србији данас можете да добијете од 3.000 до 8.000 евра. Ова новчаница је вредна због тога што је ретка. Велики део тих новчаница повучене су из употребе, а део њих је изгубљен па су управо из тог разлога “право мало богатство“.

Хартија ове новчанице је бела, са водотиском ознаке вредности (“ДЕСЕТ ДИНАРА “ – ћирилицом). У литератури се наводи да је хартија превучена жутом мрежицом, а технолози објашњавају да је у питању импрегнација хартије.

Боја цртежа је “берлинско“ плава. Цртеж за ову новчаницу (уствари за неемитовану новчаницу од 10 динара државног издања из 1876. године) израдио је, по мишљењу проф. др Ненада Симића, познати српски сликар Ђорђе Крстић (1851-1907).

Гравер за новчаницу од 10 динара из 1876. године био је Л. Думонт из Париза, а није познато ко је извршио преправке клишеа за ову новчаницу из 1885. године. Величина новчанице је 131 x 96 мм. На лицу банкноте су цртежи и текстови. Главни текст се налази на средини лица.

Цртежи су: у средини горњег дела је цртеж попрсја краља Милана Обреновића (књаз српски 1868-1882., краљ Србије 1882-1889); у средини доњег дела је грб Краљевине Србије; са леве стране је цртеж жене у народној ношњи, са снопом жита и српом; са десне стране је цртеж српског војника оног времена са пушком.

спод женске фигуре је овални оквир, у коме је текст “Закон од 23. Септембра 1885.“ (што ће рећи Закон о измени и допуни Закона о Народној банци од 6. јануара 1883. године), а испод цртежа војника је такође овални оквир у коме је текст “§ 145 кр. зак. фалсификовање банкнота казни се робијом“. Испод грба је уоквирена цифра “10″.

Страст према старом новцу

Страст сакупљања старог новца у Србији није ни приближно ретка као скупоцене новчанице. Овим хобијем се бави пар десетина хиљада људи, а за највреднијим примерцима влада права помама. Овај хоби назива се и нумизматика, а у Србији постоји најмање тридесетак нумизматичарских удружења и чак 10.000 хиљада слободних колекционара.

ALO! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар