Почетна » Доктори упозоравају: Број срчаних удара расте за време празника

Доктори упозоравају: Број срчаних удара расте за време празника

Празнични стрес

од Други Пишу
0 коментар

Зимски празници требало би да буду време славља и дружења с најмилијима, али то је и доба године када се бележи више смртних случајева проузрокованих срчаним ударом него у било које друго годишње доба, упозорило је Америчко удружење за срце (АХА).

Истраживања потврђују да смртност од срчаног удара расте током последњих недеља децембра. То је потврдила студија објављена у часопису „Цирцулатион“, према којој се „највећи број смртоносних срчаних удара у периоду од двадесет година догодио око Божића и Нове године“.

Стручњаци нису сигурни зашто више људи умире од срчаног удара током зиме, али верују да улогу има неколико фактора.

„Празнични стрес, као и ремећење рутине исхране, спавања и вежбања могу да допринесу повећаном ризику. Такође, можда не слушамо своје тело или не обраћамо пажњу на знакове упозорења и мислимо да одлазак код лекара може да причека“, каже др. Мичел С.В. Елкинд за „Тодаy“.

Такође, хладно време може да допринесе и одређеном ризику од срчаног удара јер проузрокује сужавање крвних судова, сматрају лекари.

Због тога они саветују да људи наставе да се придржавају здравих навика, као и да наставе да вежбају и узимају своје уобичајене лијекове, као и да да пронађу начине да умање стрес.

А када је у питању срчани удар, знакови које никада не смете да занемарите, већ би одмах требало да потражите лекараску помоћ, укључују бол или нелагоду у грудима, повраћање, мучнине или ошамућеност, бол у врату, вилици или леђима, осећај нелагоде или бола у једној руци или рамену, као и краткоћу даха. Ови симптоми обично се јављају заједно, преноси Индеx.хр.

Осим тога, знакови срчаног удара код жена могу да буду суптилнији од оних код мушкараца. Најчешћи симптом и за мушкарце и за жене је бол или нелагода у грудима, али жене имају већу вероватноћу да ће искусити и симптоме попут мучнине и умора.

 

today.com, index.hr/n1

Можда ти се свиди

Оставите коментар