Почетна » Где и када могу да вас казне због вожње у папучама?

Где и када могу да вас казне због вожње у папучама?

од Други Пишу
0 коментар

Возите у папучама и стално се питате да ли можете да добијете казну. Ево шта каже закон.

Возите у папучама? Мада су многи убеђени да је забрањено возити у папучама, сандалама или јапанкама, у Закону о безбедности саобраћаја на путевима у Србији не постоји одредба која то регулише.

Ипак, и даље постоји могућност да добијете казну због вожње у оваквој обући у случају да је дошло до незгоде, која је могла бити избегнута да сте носили прикладнију обућу.

На пример, ако вам је папуча запела за гас или вам је склизнула с ноге па сте изгубили контролу над возилом док сте је тражили, а полицијац на увиђају процени да је то разлог удеса, сигурно ћете бити кажњени.

Ако пак радите као професионални возач, мораћете да платите 50.000 динара у случају да вас ухвате док возите у папучама или другој сличној летњој обући, пише Цитy Магазине.

А како је у иностранству?

Где смете да возите у папучама, а где вас чека казна
Многи су спремни да возе у јапанкама или боси, а то није добро решење за безбедност саобрац́аја. Код отворених ципела као што су јапанке, папуче или сандале, постоји ризик да се педала заглави између ципеле и стопала. Европски аутоклубови су истраживали саобрац́ајна правила у државама и прикупили информације о казнама за такву вожњу.

У Белгији, Босни и Херцеговини, Данској, Финској, Луксембургу не постоје посебна правила о вожњи обуц́ом или босоногој вожњи. Дакле, све је дозвољено.

У Чешкој, возачи путничких возила нису посебно дефинисани, али возачи комерцијалних возила морају да носе ципеле током вожње, пише ХАК ревија.

У Италији, где често идемо, нема правила, али постоји проблем у случају саобраћајне незгоде – ако полицајац утврди да имате неадекватну обуц́у и то евидентира, осигуравајућа кућа може да вам одбије плаћање.

У Немачкој, по закону, возач мора да учини све да обезбеди безбедну вожњу. Ово се често тумачи као препорука да се не вози у јапанкама, сандалама и папучама које се не вежу позади и боси.

Казна није дефинисана, али је зато могућ губитак дела права из осигурања – ако се догоди саобрац́ајна незгода и ако је у томе одређену улогу одиграла чињеница да возач није имао одговарајућу обућу.

У Шпанији је забрањено возити са јапанкама или боси. Казна је 80 евра.

У Словенији нема изричите забране, а ако вас полицајци ухвате да возите у јапанкама или боси, само ће вас упозорити да у вожњи носите чвршће ципеле. У Мађарској не постоје правила, односно нису записана у закону, али у случају незгоде возач може да одговара ако није имао одговарајућу обућу на ногама.

У Холандији не постоји посебан текст који регулише обућу, полиција не може да вас казни ако се возите у јапанкама, али ако се догоди незгода, процењују се сви детаљи, па је могуће да и обућа игра улогу у утврђивању кривице.

У Аустрији вас полиција такође неће казнити ако возите јапанке или боси. Међутим, ако дође до саобраћајне незгоде, ако полиција утврди да се незгода могла избећи другом врстом обуће, против возача се може покренути поступак.

У Великој Британији јапанке и босонога вожња нису посебно прецизирани, али Закон о безбедности на путевима наводи да возач мора имати обућу која га неће ометати да вози возило на безбедан начин.

У Хрватској такође не постоје посебна правила.

Истраживање Аустријског аутоклуба показало је да је време реакције код јапанки много спорије него код патика на ногама, на пример, а слабија је и сила кочења. Постоји и опасност да вам се јапанке заглаве за неку од педала, а у саобраћају је брзина реакције изузетно важна.

SKT Studio/Shutterstock

Ревија ХАК/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар