Почетна » И пси могу да заплачу од среће?

И пси могу да заплачу од среће?

Истраживања

од Други Пишу
0 коментар

Осим што машу репом, неконтролисано скачу и лижу лице, чини се да пси и заплачу од среће при поновном сусрету с власником.
Усхићени пси не остављају само длаке на вашој одећи, вероватно и засузе од радости, показује нова студија објављена у часопису “Цуррент Биологy”.

– Никада нисмо чули за откриће да животиње лију сузе у радосним ситуацијама, попут поновног сусрета са својим власницима – рекао је Такефуми Кикусуи, један од аутора студије коју је назвао вероватно “првом у свету”.

Научници су мерили количину суза у очима паса често коришћеним Ширмеровим тестом који се састоји од постављања посебне траке испод капака. За основно очитавање научници су спровели тест на псима за време нормалне интеракције с власницима.

Пси би “значајно” повећали производњу суза у првих пет минута поновног сусрета са својим власницима од којих су били раздвојени пет до седам сати, открили су истраживачи.

Открили су и да је волумен суза паса био већи након што би се поновно нашли с власником у односу на друге људе које ти четвороношци познају.

Плакање је вероватно повезано са ослобађањем окситоцина, познатог као “хормон љубави”.

Пси су с временом развили специфичне комуникацијске вештине и доказано је да контакт очима игра улогу у формирању односа између пса и његовог власника.

Научници би у будућим студијама хтели да тестирају то да ли пси производе сузе на сличан начин када се сусретну са својим псећим пријатељима.

 

АФП

Можда ти се свиди

Оставите коментар

five + one =