Почетна » ИПАК ИМА ЖИВОТА НАКОН СМРТИ? Научници тврде да имају доказ!

ИПАК ИМА ЖИВОТА НАКОН СМРТИ? Научници тврде да имају доказ!

од admin
0 коментар

Досад се сматрало да мозак престаје да ради око 30 секунди након што је срце престало да куца, чиме особа престаје да буде свесна, али нова истраживања показују да преминуле особе могу бити свесне своје околине и три минута након што су проглашене мртвима. Истраживање је обухватило више од 2.000 особа и док је неке научнике шокирало, потврдило је оно што су појединци раније тврдили.

„Супротно општем мишљењу, смрт није питање тренутка него потенцијално реверзибилан процес до којег долази када срце, плућа и мозак престану да функционишу. Ако лекари успеју поново да их покрену, говоримо о застоју у раду срца, али ако не успеју, говоримо о смрти“, објашњава водећи научник др Сам Парнија

Од 2.060 пацијената из Аустрије, САД и Велике Британије с којима су научници разговарали, готово 40 одсто их је изјавило да се у одређеној мери сећају неких од детаља из периода након што су проглашени клинички мртвима.

„То показује да већи део особа након што су проглашени мртвима има одређена сећања и након ‘смрти’, али с временом та сећања бледе или сасвим нестају због повреда мозга или лекова које су примили“, додао је Парнија.

Од тог броја, око два одсто људи изјавило је да је доживело вантелесно искуство, а готово половина испитаника рекло је да се не сећа конкретних детаља, али се сећају страха. Уз то, научници су пронашли и једног 57-годишњака који је веројатно први „службени“ пример вантелесног искуства код пацијента. Реч је о мушкарцу који је након оживљавања до детаља лекарима описао све што се око њега дешавало док је био клинички мртав – с толиком прецизношћу да су научници одбацили могућност халуцинације.

„То је од велике важности, јер досад се сматрало да су слична искуства ствар илузије или халуцинација насталих непосредно пре него што је срце стало, односно након што је прорадило. Ово је први пут да се сви детаљи слажу са стварним догађајима. У овом случају утврдили смо да је пацијент био сасвим свестан свега што се око њега догађа током пуне три минуте у којима му срце није радило. То је парадоксално, јер мозак иначе престаје да функционише током 20 до 30 секунди након што срце престане да куца“, рекао је др Парнија.

 

(radiosarajevo)

Можда ти се свиди

Оставите коментар