Почетна » Још један модни скандал: Изгужвана кесица чипса или скупоцена торба?

Још један модни скандал: Изгужвана кесица чипса или скупоцена торба?

од Други Пишу
0 коментар

Модна кућа „Balenciaga“ наставља да изненађује своје купце – наредног лета у продаји торбе у облику кесице чипса.

Пијачни цегер, кеса за смеће од готово 2.000 долара, ревија на блатњавој писти… Модни бренд „Balenciaga“ познат је по својим контроверзним идејама и несвакидашњим трендовима који последњих неколико година доминирају модном сценом, а сада је креативни директор  „Balenciaga“ ,Демна Гвасалиа, отишао корак даље. У оквиру најновије ревије на  Paris Fashion Weeku представио је торбе у облику кеса познатог америчког Lay’s чипса, за које се претпоставља да ће у продају изаћи по цени од чак 1.800 долара.

 

Дизајнери попут Demne i Jeremya Scotta, креативног директора модне куће Moschino, се већ годинама поигравају с кодовима и симболима конзумеризма. Осмишљавају читаве колекције у којима су окосница светски познати брендови као што је McDonald’s ili DHL. Али, овога пута, модни детаљ није дериват телеће коже или тоте баг ремаке, него је ријеч о изгужваном паковању чипса за које јеDemna Gvasalia рекао да је “апсолутни модни хит”.

 

На друштвеним мрежама уследио је велики број реакција. “Сигурна сам да се Balenciaga шали с нама”, написала је једна корисница Инстаграма.

Модни тренд или глупост?

Споменути луксузни бренд, чији се производи налазе високо на листи жеља бројних модних зналаца, и раније је био у центру пажње, када је уврстио лимитирану колекцију тенисица под називом Парис. Реч је о тенисицама које су биле прекривене огреботинама и шупљинама, док се лого у облику графита налазио на потплату. Њихова цена износила је 1,850 долара.

 

Balenciaga је био и на удару због наушница од 228 еура за које су збуњени купци рекли да су само “пертле и лепило”. Корисници Инстаграма су дизајн наушница означили као “глупост” и оптужили француску модну кућу да “тролује” с најновијим контроверзним производом.

 

Да ли мода губи смисао?

Demna Gvasalia има способност да смеће претвори у благо. Но, да ли то вреди и када је у питању кесица чипса, кожна кеса за смеће, подеране тенисице или пак одећа у облику жутих трака?

 

“То је уздизање световног у нови контекст”, објаснио је дизајнер након своје ревије јесен/зима 2022, на којој је Ким Кардашиан била умотана у жуте траке упозорења.

“Не треба вам Balenciaga одећа да бисте се уклопили у оквир, потребна вам је само трака. Облачење без одеће је забавно”, рекао је тада.

У Demninom уму, готово све се може читати као мода, а најружнији и свакодневни предмети често буде највећу жељу. Када на овај начин посматрамо Демнин најновији покушај да шокира јавност, можемо претпоставити да је то урадио с циљем да обесмисли високу моду или да је само реч о социјалном експерименту.

Амна Палата  Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар