Почетна » Како да ваше дете безбедно користи мобилни телефон?

Како да ваше дете безбедно користи мобилни телефон?

од admin
0 коментар
decak na tabletu bezbedno koriscenje uredjaja online

Свако доба има своје изазове, па тако и данашње – дигитално доба. Данас су деца од малих ногу социјализована уз електричне уређаје, што је генерацијама њихових родитеља било потпуно страно. Данашња деца, будући да су упућена на различите геџете и рачунар, практично од рођења, много се брже технолошки описмењују.
Неки родитељи, ипак, желе да дају телефон детету на коришћење због тога што им то улива сигурност. На овај начин, могу у сваком тренутку проверити где је и како је њихово дете. Мобилни телефони свакако имају своје предности, међутим, постоје и одређене смернице и правила у коришћењу овог уређаја које би требало да знају и родитељи и деца.
У наставку текста, дајемо вам савете који ће вам помоћи да вашем детету обезбедите безбедно и дуготрајно коришћење телефона.

#1 Обезбедите додатну опрему која ће заштити телефон од оштећења

 

Када говоримо о безбедности приликом коришћења мобилних уређаја, прво и основно што треба да научите своје дете, јесте правилно коришћење и употреба уређаја. Иако је мобилни уређај безбедан за коришћење, не смете заборавити да се ради о електричном уређају, и биће важно да ваше дете научите правилном руковању.
Научите ваше дете како да правилно напуни батерију телефона, као и да правилно одлаже пуњач и пажљиво рукује њим. Такође, помените да је овај уређај изузетно ломљив, и да се мора водити посебно рачуна о стаклу, које у случају ломљења може нанети повреде.
Ипак, деца су врло склона непажњи, због чега ће квалитетна додатна опрема за мобилне телефоне телефоне, као што су маске и футроле, бити посебно важна у очувању самог уређаја.

Заштитно стакло за телефон је исплатива инвестиција, јер ће продужити век уређаја у рукама деце, и паметно је уложити у ову опрему.

 

#2 Регулишите садржај који прате и отворено разговарајте са њима

 

Када сте научили дете да правилно користи уређај и брине о његовој безбедности, важно је и да отворено разговарате о коришћењу мобилних телефона online. Данас сви имају телефоне, и важно је напоменути да нису сви корисници интернета добронамерни. Постоје бројни разлози због којих би требало да се упознате са појмом контроле садржаја односно parental control.
Готово свака већа друштвена мрежа или платформа, попут Фејсбука-а, Инстаграма, Јутуб-а и сличних, имају опцију контроле садржаја која је прилагођена деци. Ова опција омогућава и родитељима да буду нека врста администратора профила деце у online простору. На овај начин бићете директно упућени у све акције које ваше дете предузима online.
Ипак, чак и када користите све ове опције, разговор је увек најбоља превенција од проблема било које врсте. Распитајте се код вашег детета о његовим online пријатељима, као и њиховом познанству кроз опуштени разговор. На овај начин зближавате се са дететом и показујете интересовање за његов живот.
Разговарајте са дететом о потенцијалним опасностима на интернету отворено, и направите такву атмосферу где ће бити дозвољено да дете слободно искаже било који проблем. Нека истраживања показују да чак половина деце не би пријавило узнемиравање на интернету, што је велики потенцијални проблем.
Изградња поверења са дететом, одувек је била најбоља стратегија безбедности.

decak na tabletu bezbedno koriscenje uredjaja online

#3 Одредите правила коришћења мобилног телефона и учите их примером

 

Правила коришћења мобилних телефона углавном се односе на прекомерну употребу овог уређаја, са којом се суочавају многи родитељи. Уведите основна правила, као што су препоруке да се мобилни телефон не користи за време јела или пред спавање. На овај начин од малих ногу креираћете здраве навике вашем детету, које ће му бити корисне и у будућности.

Неки ресторани у свету су чак осмислили и повољности за родитеље који негују традицију обедовања без телефона.
Ово је још једна стратегија безбедног коришћења мобилног телефона, будући да је доказано да прекомерни боравак на уређају може довести до одређених психичких проблема, као и проблемима са спавањем. Проблеми са спавањем нарочито су последица прекомерне употребе телефона, будући да бело зрачење са уређаја доказано неповољно утиче на сан.

За сам крај, не заборавите да покажите вашој деци сопственим примером понашање које је исправно. Уколико деца виде своје родитеље да проводе много времена на својим телефонима, деца ће усвојити ове ваше навике, опонашајући вас. Уколико за децу важе нека правила, трудите се да и ви поштујете правила која су наметнута, како би се она чинила смисленим.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар