Почетна ЗабавникЗанимљивости Колико се грочанска села помињу у домаћим серијама?

Колико се грочанска села помињу у домаћим серијама?

од admin
0 коментар

Можда нико није обраћао пажњу, али ни једна домаћа серија не може да се емитује а да се не помене барем једно од грочански села или околних насеља.

Тако кренимо редом, односно од серије која се тренутно репризира, односно емитује.

„Срећни људи“ је серија о породици Голубовић која у сред санкција покушава да се домогне пристојног живота, и као таква просечна српска и православна породица купује са своју Крсну Славу прасе, али не од било кога већ од једног сељака из Заклопаче. Чувени Аранђел кога глуми Бата Живојиновић, након препирке са шефом добија прасе које је његов шеф већ платио али не жели да га узме јер није прегледано код ветеринара. То Аранђелу није засметало, већ узима ово прасе од дотичног Заклопчанина, међутим ту замерку касније му проналази његова жена Ристана.

У истој овој серији се помиње још један лик, додуше из нашег комшилука, тј. Малог Мокрог Луга, када Остојић, кога глуми Никола Симић, тражи партнера за своју козу, јавља му се власник Мусе из ММЛ-а.

Ово нама комшијско насеље се много више помиње у следећој Павићевој серији „Породично благо“, где станује један од главних ликова под називом Паја Трошак кога глуми Александар Берчек.

Међутим, вратимо се ипак корак уназад, и осврнимо се на „Бољи Живот“. Када се Др. Иво Лукшић развео од Виолете Попадић почео је да тражи стан, међутим најпримамљивија понуда му је била да станује бесплатно у једној викендици. Након што је Др. сазнао да се та викендица налази у Гроцкој, одмах је одустао од те идеје.

До следећег корака уназад води нас „Врућ ветар“. У овој серији Боривоје Шурдиловић Шурда упознаје Једноруког Крстивоја баш у Ритопеку. Касније у истој епизоди Шурди супруга се жали како је она пре стигла из Париза, него он из Ритопека. Један део ове серије посвећен је и Гроцкој, односно чувеним грочанским виноградима, а то је сцена када Боб одлази до једног свог пословног партнера.

Ритопек се спомиње још и у „Повратак отписаних“, у последњој епизоди када креће ослобађање Београда. Затим чувен је Сава из Ритопека, односно сељак који се појављује и у старијој и у новијој верзији серије „Позориште у кући“. Неки кажу да је за једну сцену филма „Смрдљива бајка“ (филм који је обелижио повратак Жарка Лаушевића) позајмљено ритопечко гробље, где се наводно налази гроб Томе Здравковића. Оно што је сасвим сигурно јесте да је пејзаж ритопечког гробља позајмљен за почетну сцену филма „Црна Зорица“.

Старији гледаоци ипак више памте Мику Гуштера из Ритопека, код кога одлази Јарић Живадин из „Камионџија“. Овај чувени двојац је снимао сцене на више локација, али чувени лик Јаре станује на Коњарнику, такође једној од нама комшијских места. Коњарник се помиње и у још једној старој серији у којој опет глуми неприкосновени Миодраг Петровић Чкаља, а ради се о серији „Љубав на сеоски начин“ у којој се Милорадова тетка удала за кондуктера из већ поменутог насеља.

У серији која ће се од недеље опет репризирати на нашим малим екранима, можете приметити сцене које су снимане у Лештанима. Ради се о такође једној старијој серији „Докторка на селу“.

Млађи гледаоци ипак више памте Срећка Шојића који у серији „Бела Лађа“ жели да уђе у управни одбод НИС-а, ЕПС-а, ЈАТ-а, Овче, Борче и Винче.

Ипак, Винча је прослављена у Ковачевићевом филму „Балкански шпијун“, када Илија Чворовић каже својој супрузи Даници: „Чула си за Винчу као што си чула за Мадагаскар“, или по још чувенијој реплици: „Оде Винча у ваздух, е… тако се то ради!“

ВИДЕО:

 

Лепо је када се помиње ваш крај на ТВ-у, али зашто су ова наша села толико присутна рекло би се као неки споредни глумац који се појављује баш у свакој серији?

Да ли због близине града, или карактера људи који овде живи, или наших интересантних или једноставних занимања. Не зна се, као што се не зна ни када ће овај споредни постати главни  глумац.

За Жиг Инфо:

Војкан Миленковић

Можда ти се свиди

Оставите коментар