Почетна » НАУЧНО ДОКАЗАНО: Сви смо ми рођени као ленштине!

НАУЧНО ДОКАЗАНО: Сви смо ми рођени као ленштине!

од admin
0 коментар

Ако вас још једном неко буде оптужио да сте нерадник, ленчуга или забушант – напросто јер вас мрзи да дигнете ноге с кауча и обавите нешто – слободно му покажите овај текст

Уколико вам треба савршен изговор да прескочите теретану, баскет с ортацима, џогинг или аеробик – сада га имате. Научници су открили да су људи рођени да буду лењи.

Како тврде Канадски научници, наша тела су еволутивно склопљена са циљем да максимално штеде енергију тако што ће покрете, кад хог може, што више поједноставити.

Додуше, ова студија рађена је само на примеру ходања и шетње, али може се примени на било коју врсту физичке активности.

– Сви ви који сате и сате проводите у теретани са циљем да сагорите што више калорија, разочараћете се кад будете схватили у којој мери ваш нервни систем ради против вас, а да ви тога нисте ни свесни – рекао је један од аутора истраживања, Макс Донелан, са “Сајмон Фрејжер” универзитета у Ванкуверу.

Foto: Profimedia

Они су људима који већ годинама вежбају на покретној траци намерно отежали ствари натоваривши их додатном опремом. Суочени са отежалим ногама, сви испитаници би, уместо да наставе с намераваним режимом, потпуно несвесно променили свој уобичајени стил хода, тако да њихови удови пружају што мањи отпор.

– Приметили смо да су људи с невероватном лакоћом променили свој уобичајени начин корачања, на који су навикли годинама, само да би сачували драгоцену енергију. Овим се може објаснити зашто сви ми, када год смо у прилици, радије бирамо да идемо пречицама него путевима који иду около-наоколо, али и што ћемо, уместо да стојимо, сести чим угледамо столицу – објашњава професор Донелан и додаје:

Foto-ilustracija: Profimedia

– Доказали смо да нам је, барем с физиолошке стране, лењост урођена. Кад год може да уштеди, наш нервни систем ће нас терати да штедимо енергију. Наравно, ова особина је лоша за све оне који имају задатак да обаве неки физички тежак посао, али оно што је добро у свему јесте то што је лењост заправо одраз памети – закључује он.

Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар

eight − 7 =