Почетна » „НЛО“ о ком се прича ових дана: Шта то плута норвешким фјордом?

„НЛО“ о ком се прича ових дана: Шта то плута норвешким фјордом?

Плутајући информациони центар о аквакултури

од Други Пишу
0 коментар

Шта то плута норвешким фјордом у Росендалу, питају се многи. Иако на први поглед изгледа попут неидентификованог летећег објекта (НЛО), у стварности је реч уметничкој инсталацији футуристичког облика по имену „Око лососа“ (Салмон Еyе).

Салмон Еyе, како пише портал пункуфер.рс описују и као плутајући информациони центар о аквакултури на Хардангерфјорду. Реч је о објекту високом 14,5 метара који је дизајниран тако да се може одупрети јаким таласима и до четири метра висине.

Ова уметничка инсталација тешка 1,2 тоне замисао је Сондреа Еидеа, директора фирме Еиде Фјордбрук за узгој лососа. Он је желео простор који би се користио за подржавање нових открића и представљање иновативних решења за производњу морске хране за бољу прехрану планете.

Пројект су, ипак, реализовале архитекте из Данске, из фирме Кворнинг Десигн.

Иако је фасада елиптичне уметничке инсталације јавности представљена почетком септембра, још увек се ради на уређењу њене унутрашњости. Ту би ускоро требало да се нађу информациони центар, изложбени простор и биоскопска дворана, а на врху видиковац за разгледање и фотографирање запањујућег погледа.

До Салмон Еyе-а моћи ће се само воденим путем – и то помоћу чамаца на електрични погон.

 

пункуфер/данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар

eighteen + four =