Почетна » Ово су састојци који се крију у вашој шољици кафе

Ово су састојци који се крију у вашој шољици кафе

од admin
0 коментар

У развијеном свету, зависност од кафе је најраспрострањенији порок после зависности од никотина. Многи не могу да замисле живот без овог напитка, коме је немачки композитор Јохан Себастијан Бах посветио “Кантату о кафи”.

Због тога не изненађује што произвођачи као што су “Старбакс” и “Нескафе” не нуде употребљиве информације о супстанцама које садржи.

Амерички ботаничар Џејмс Дјук, аутор Фитохемијские и етноботаничке базе подака америчког Министарства пољопривреде (УСДА), открио је преко хиљаду хемијских супстанци само у кафи, а ово су неке од њих.
Кофеин
Овај бели прах је заслужан што се на свету производи више од седам милијарди килограма зрнаца кафе годишње. Реч је о отровном алкалоиду (попут никотина и кокаина), који биљке користе да убијају паразите. Кофеин има стимулативно дејство, јер блокира рецепторе аденозина, који утиче на сан.

Вода
Врућа вода извлачи из кафе ароме и уља. Једна шољица кафе садржи 98,75 одсто воде и 1,25 одсто растворљиве биљне материје. Кофеин је диуретик, што значи да подстиче избацивање течности из организма.

2-Етилфенол
Ова супстанца вашој јутарњој кафи даје смоласт мирис. Под утицајем превелике количине (око један грам по килограму телесне тежине, дакле, много више него што је има у шољици кафе) пацови су се као пијани тетурали по кавезу. То је такође компонента феромона буба-шваба, хемијских сигнала којима упозоравају колонију на опасност.

Хининска киселина
Овај састојак, који може да изазове осећај печења у желуцу, користи се за производњу “тамифлуа”, лека против грипа.

Хлорогена киселина
Неурони које су научници у лабораторији третирали овом киселином били су великим делом (мада не потпуно) заштићени од оштећења под утицајем слободних радикала. Према томе: кафа је добар извор антиоксиданата.

Диметил-дисулфид
Природни производ пржења зелених зрнаца кафе постоји само у траговима у шољици кафе, што је добро, јер је то један од састојака који људском измету даје мирис.

Ацетил-метил-карбинол
Богат, путераст укус кафе делимично потиче од ове запаљиве жуте течности, која доприноси укусу маслаца. Ова супстанца је такође компонента вештачке ароме кокица из микроталасне пећи.

Путресцин
Да ли сте се питали зашто је покварено месо толико отровно? Птомаини, попут путресцина, настају када бактерије ешерихије коли из меса разлажу аминокиселине. Изазива веома непријатан мирис.

Тригонелин
Реч је о молекулу нијацина са додатном метил-групом. Разлаже се на пиридине, који кафи дају слаткаст, земљани укус и спречавају бактерију која разара зубе Стрептоцоццус мутанс да се залепи за њих.

Нијацин (витамин Б3)
Други назив за нијацин је витамин Б3. На температури изнад 70 степени Целзијуса тригонелин губи стабилност. На тој температури се одваја метил-група, ослобађајући нијацин у вашу шољицу. Два или три еспреса обезбеђују половину препоручене дневне дозе.

Теофилин
Ово је један од многих хемијских сродника кофеина. Благо стимулативно средство и мишићни релаксант користи се за ублажавање симптома астме, бронхитиса и емфизема. Лоша страна му је што лоше реагује са неким од новијих антибиотика.

М.А.   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар