Почетна » Памук као материјал за израду гардеробе – карактеристике и предности

Памук као материјал за израду гардеробе – карактеристике и предности

од admin
0 коментар
tkanina pamuk

 Па ипак, многи и даље нису упознати са својствима памука и његовим пореклом, као и начином одржавања одеће од памука, а ово последње може бити веома значајно уколико желите да ваша гардероба и доњи веш потрају. 

Уколико желите да сазнате нешто више о памуку и да се информишете о његовим особинама, наставите са читањем текста.

tkanina pamuk

Одржавање одеће израђене од памука

Саставни део одржавања сваке одеће, па тако и оне од памука представља прање. Памук као материјал спада у ред издржљивих и веома једноставних за одржавање. 

Па ипак, савети за правилно прање веша од памука и других осетљивих материјала вам могу помоћи да решите одређене недоумице. 

Приликом одржавања гардеробе од свих врста памука примењују се слични принципи, које смо представили у наставку:

                   -памучну гардеробу је потребно преврнути пре прања, како се спољашњи слој не би оштетио и изгубила боја

                   – не дозволите да се памучна гардероба у машини осуши, већ је извадите док је још увек мало влажна

                    -користите мало мање прашка него што је препоручено, ради веће дуготрајности гардеробе

                    -уколико има потребе за прањем на руке, користите хладну воду

Које су врсте памука према пореклу?

Особине памука се углавном категоризију према томе којој врсти ове биљке припадају, а што је она разноврснија и има дуже предиво, сматра се уједно и квалитетнијом.

У маркетиншке сврхе када се одређени производ представља као израђен од памука, тада се ради само о најфинијим врстама, па је и таква гардероба квалитетнија.

Врсте памука према географском пореклу:

               -Sea island  – расте на обали Јужне Каролине и Џорџије, представља дужу врсту памука, док своје карактеристике дугује погодној клими са                         пуно влаге, кише и сунца

              -West indian sea island – сматра се можда и најквалитетнијом врстом памука, а расте на Карибима у идеалним условима за тако нешто. Под                        заштитом је Светске трговинске организације и у појединим случајевима скупљи од кашмира

             – Египатски памук – њега ћете најчешће пронаћи на пешкирима и ћилимима због велике издржљивости и мекоће које пружа. То дугује великој                      дужини предива, квалитету и разноврсности

              -Гиза памук – представља подврсту египатског и гаји се у идеалним условима поред реке Нил. Има потенцијала за врхунску финоћу израде                         одеће

              -Органски памук – било која врста која је током узгајања била под дејством пестицида и хемикалија

Поред наведених, Пима и Супима памук су још вредни помена као значајне врсте за узгајање.

Како се добија памук?

Биљка памука ствара беле пуфнаст лопте као свој производ, који је потом најбоље брати ручно како би се створио бољи финални производ. У супротном, уколико овај посао обављају машине, плод памука се не третира исто и тиме се губи квалитет.

Па ипак, у циљу веће индустријске производње долази до машинског прикупљања, док је током даље обраде свкакако неопходно одстранити семе, лишће и гранчице. Након тога следи чешљање влакана и одстрањивања оних недовољно дугачких. Слагањем у кружне калупе се добија производ спреман за ткање.

Потребно је нагласити да производња памука у неодговарајућим условима може довести до уништавања животне околине и терена на коме се производи. Када на одређеним деловима територије не падне довољна количина кише за узгајање, долази до иригације и прскања хемикалија.

Поред негативних страна у производњи, јавља се и једна веома значајна предност памука као материјала за израду, а то је могућност рециклаже.

За шта се памук најчешће користи?

Памук се широм света назива још и “бело злато” због своје веома широке употребе за производњу мајица, дуксерица и доњег веша. Разлог томе су основне особине овог материјала да одговара свим типовима коже, има велику моћ упијања и нежан је на додир.

Користи се за израду одеће, али не увек самостално, већ у комбинацији са другим вештачким и природним материјалима. Ипак, потрудите се да купујете комаде одеће који у себи садрже најмање 60 % памука.

Још једна од погодности је да је веома издржљив и није захтеван за прање, о чему смо више говорили у првом поглављу.

Шта је потребно знати пре куповине памучне гардеробе?

Приликом куповине памучне гардеробе постављајте питања продавцима о пореклу и квалитету, с обзиром да се не производи сваки памук на исти начин. Знајте да је памук уколико је израђен по савременим стандардима увек на цени, због погодности које пружа.

Немојте слепо веровати у свему што видите на декларацијама код непроверених произвођача, јер често долази до злоупотребе. Такође, уколико не можете добити више информација, ознака 100% памук вам неће значити ништа.

Куповина гардеробе од најквалитетнијих врста као што су Сеа исланд и Гиза 45 није тако једноставна. Због реткости ових материјала нећете имати прилике да често срећете њихове артикле у радњама.

Памук је данас веома тражен материјал и веома погодан за израду гардеробе. Наша је препорука бирати одећу од овог материјала уз претходну проверу квалитета. Надамо се да смо вам и ми пружили корисне информације и да сте уживали у читању текста.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар