Почетна » Пронађена компанија за изградњу „Хуманка“, прикупљено 140.000 динара од стране грађана и донација

Пронађена компанија за изградњу „Хуманка“, прикупљено 140.000 динара од стране грађана и донација

од admin
0 коментар
1111

 

За потребе опремања „Хуманка“ удружење „Патрија“ је дуго тражило донаторе. На интернету су пронашли компанију „Show Room Enterijer“ из Новог Сада, чијем се власнику допала хуманитарна идеја овог удружења, каже једна од покретачица иницијативе Драгана Нешин.

„Већ на почетку је било сјајно јер је власник био заинтересован да учествује у овоме. Јако му се свидела идеја и рекао је да он може да нам помогне да направимо ’Хуманка’, може да преузме координацију и изградњу самог ’Хуманка’. Пошто он ради у тој области рекао нам да може да нам помогне и да преко њега дођемо до неких људи који би били заинтересовани да спусте цене материјала за изгрању ’Хуманка’”, каже Нешин.

То је, каже, била сјајна вест за њих јер су тиме уз себе добили особу која ће моћи да им помогне у координацији изгадње.

1111

„Имамо архитекте који нам помажу у завршавању техничког дизајна. Даље смо морали да се сналазимо како ћемо то да урадимо, тако да су за нас урадили сјајну ствар за нас“, каже Нешин.

 

Поред ове компаније и бројни грађани и грађанке укључили су се у акцију прикупљања новца за израду „Хуманка“. У Новом Саду ће 12. марта удружење „БалканИДЕА“ организовати „живу библиотеку“, а 15. у Герила бару наступа и Срђан Динчић. Сав приход од карата и донације које се прикупе током наступа такође су намењени изградњи овог аутомата.

Како је „Хуманко“ замишљен?

„Хуманко“ је, по свом физичком изгледу, аутомат са полицама на којима ће се налазити конзервирана и некварљива храна, средства за личну хигијену и предмети за хоби и разоноду (попут друштвених игара, предмета за кување и сл.). Како би отворили полице, корисници „Хуманка“ ће убацити жетон који добију претходно на разговору са волонтерима и моћи ће да одаберу оно што им је потребно и притисну број полице коју желе да отворе.

Када „Хуманко“ буде спреман, локација ће бити у Омладинском центру „ЦК13“.

222

„То је најбоље место за оне људе који би долазили да користе ‘Хуманка’. Видећемо како ће се ствари одвијати да ли ће можда бити потребе за више таквих аутомата на више различитих локација у граду, али за почетак желимо да пилотирамо и испробамо како ће аутомат у ‘ЦК13’ да функционише“, додаје она.

Удружење је бројне акције којима су се прикључили многи. Одржана је и друга еко трампа за „Хуманка“.

„Продавали смо сецонд ханд одећу и продавали пластику. Сем тога, имали смо сарадњу са рестораном ’Пастаи’ где смо продавали тестенину која је доста добро прошла. 23. децембра на Дан хуманости имали смо акцију где су се укључила неколико кафића у граду где су продавали оно што су имали у асортиману. Све од тога је такође ишло ’Хуманку’”, каже Нешун.

У фебруару су имали још једну акцију у сарадњи са ди-џејем који је пуштао винил плоче.

„И ту се доста људи појавило, остављали су новац у кутију. Прилазили смо и објашњавали о чему се ради и били смо изненађени што људи знају ко је ‘Хуманко’ и за шта остављају новац“.

Помоћ коју су добили од ЦРТЕ је била значајна јер је, како кажу, пројекат доста велики.

3333

„Вероватно нам је најзначајније било што смо у сваком тренутку могли да се обратимо и увек смо добијали изузетно добре савете, додатну помоћ, ангажовали су се различити људи баш преко ЦРТЕ који су знали како могу да нам помогну и на који начин. Стално смо били на вези, питали су нас како иде, на чему радимо. Чак и у тренутку када смо се плашили да нећемо успети да изградимо ’Хуманка’ и ту су нам пружили подршку и умирили нас, тако да смо добили и стручну, али у неком тренутку смо и као психолози добили и психолошку помоћ јер је у неким тренуцима било баш стресно“, каже она.

Подсетимо, група људи коју „Хуманко“ таргетира је она која се бори са сиромаштвом и која има вишеструко угрожене потребе.

 

Фото 1: А.Ђ/МРЦН
Фото 2, 3, 4: Д.Н

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар