Почетна » РЕАБИЛИТОВАН ЧЕТНИК ИЗ ВРЧИНА Живко Теофиловић жртва из политичких и идеолошких разлога

РЕАБИЛИТОВАН ЧЕТНИК ИЗ ВРЧИНА Живко Теофиловић жртва из политичких и идеолошких разлога

од admin
0 коментар

Живко Теофиловић, рођен 1912. године, из Врчина крајем 20. година прошлог века отишао је са својом мајком Живаном на пијацу у Београд где је увидео да се трешње добро продају. Због тога је набавио дрво трешње, накалемио га и следеће године дошао из војске. Отац Милутин му је убрзо предао домаћинство а Живан је проширио засадом винове лозе на око  5 000 садница.

Сејао је Милутин све што је могао и упорним радом 1938. године већ је имао изграђену кућу од цигле што је била реткост у Врчину. Када су Швабе окупирале Србију, у јулу 1941 године Милутина контактира капетан Краљевске војске који га позива да им се придружи у борби против окупатора. Милутин је у почетку даљу радио на њиви а ноћу је патролирао.

Рат је полако одмицао а партизани су преузимали превласт. Живко се пред крај рата није хтео сакрити и изјављивао је да нема чега да се боји јер ништа лоше није урадио, чак није никога ни убио. Међутим нова власт састављена од комуниста ликвидирала је Живка 21. новембра 1944. године.

Због изнетих и доказаних чињеница, Виши суд у Београду рехабилитовао је прошле године Живка Теофиловића утврдивши да је ликвидиран искључиво из политичких и идеолошких разлога.

Према неким сведочанствима, те 1944. године Четници са подручја садашње ГО Гроцка масовно су одвожени у то место. Сведочи се о масовним убиствима Комуниста над Четницима, где су многа тела бачена у Дунав.

Локални свештеник из Врчина саставио је списак свих убијених од стране Комунистичке власти, за које се не зна ни где су сахрањени као ни да ли су потомци поднели захтев за рехабилитацију.

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар