Почетна » Војвођанска гастрономија: Кромпир паприкаш са сланином и кобасицом се не прескаче (РЕЦЕПТ)

Војвођанска гастрономија: Кромпир паприкаш са сланином и кобасицом се не прескаче (РЕЦЕПТ)

од admin
0 коментар

 

Миланковић предаје младим куварима у Економској средњој школи „Боса Милићевић“ у Суботици, а ради и у једном познатом ресторану у Хајдукову.

Пре него што нам је открио на који начин се тачно припрема ово јело, подсећа да, као и многи рецепти из овог краја, оно садржи један зачин, нама свима познат, а то је ситна зачинска паприка, која је доста заступљена у војвођанским крајевима.

Она је, како каже, пореклом из Северне Америке, а Шпанци су је у 16. веку донели у Европу, па је касније преко Балкана стигла и до Мађарске.

„Ова паприка је до пре неких 100 година била само љути зачин, па је један сегедински узгајивач, успео да произведе „слатку“ паприку. Паприка је иначе мађарска реч, а порекло „вуче“ из латинског језика, од речи пипер“, објашњава наш кувар.

Додаје да у мађарској гастрономији постоји осам врста градација паприке и по томе се цени, намењује и користи.

„Око ње се полемише, а најчешће о томе, која је најбоља код нас. Ја бих рекао да су све добре, да свака има своју намену. Познате и квалитетне су из Хоргоша, Кнежевца, Малих Пијаца, Дорослова, Бездана, Мартоноша“, напомиње Миланковић.

Шта је све потребно за ово војвођанско јело (за четири особе):

– кромпир 1 кг (очишћен и исечен на веће кришке)

– јаја 2 ком

– брашно 100г цца (зависи од величине јаја и додате воде у тесто за ваљушке)

– црни лук 100г (исећи ситно на коцке)

-бабура ½ ком (исећи ситно на коцке)

– бели лук 1 чен (истругати ножем)

– димљена сланина 100г (исећи на режњеве)

– домаћа кобасица 200 г (колутићи)

– со,бибер, евентуално нека мешавина соли и поврћа, али није неопходно

– темељац (фонд од поврћа или пилетине)

– паприка, слатка 20 г

Припрема:

Црни лук ситно исећи и динстати на мало свињске масти. Када се зацаклио, убацити кромпир, паприку, врло брзо промешати и додати фонд или воду да буде изнад кромпира за око два центимтра. Док се кува, замешати ваљушке: јаја, брашно, бели лук, со, бибер и мало воде ако је потребно. Густина треба да је таква да можемо да кашиком вадимо и укувамо у паприкаш.

Кад је кромпир 70 одсто куван, додајемо ваљушке, полако по једну и потом свежу паприку. Док се то кува, испржимо сланину на тави и додамо мало кобасице да се пропрже. Када су готови кромпир и ваљушке, додамо сланину и кобасицу, доспемо воде или фонда по потреби и кувамо још неколико минута.

Зачинити по укусу и сервирати. Јести уз неку једноставну салату, купус или лети зелену салату. Може да се сервира и неки компот од дуња или крушака.

Миланковић нам је рекао да ће следећи пут да нам открије и једно слатко, типично војвођанско јело, које Суботичани јако воле, а неки се сећају и наших бака које су припремале ово јело на радост целе породице.

Више вести из овог града читајте на посебном линку

Наталија Јаковљевић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар