Почетна » Срби су најнесрећнији народ у Европи. Да ли вас је ово изненадило?

Срби су најнесрећнији народ у Европи. Да ли вас је ово изненадило?

од admin
0 коментар

Просечна нето зарада у Србији је 327 евра док је у најсрећнијим земљама око 5.100 евра. Нижу просечну зараду у Европи од Србије имају само Босна и Херцеговина и Македонија

Према последњем истраживању Еуростата, од 32 државе у Европи у којима је обављено истраживање Србија се нашла на претпоследњем месту, иза ње је само Бугарска.

Међу најнесрећнијим грађанима спадају и становници Мађарске, Грчке и Хрватске. Они који су најзадовољнији живе у Швајцарској.

Ови резултати добијени су на основу питања која су се тицала социјално-демографских фактора као критеријуми задовољства. Испитаници су се изјаснили да су им најзначајнији фактори здравље, финансијска ситуација, запосленост, друштвени односи, клима, пише Блиц.

Највећа плата у Словенији, најмања у Македонији, а где је ту Србија?

Стопа незапослености у Србији је 17,6 процената, док је у најсрећнијим земљама највише 10 процената. Стопа сиромаштва у Србији је 24,6 процената док је у Шварцајској, Шведској и Финској 16 процената.

Овакви подаци не чуде психијатра Слободана Јовичића.

– Млад човек у Србији нема никакву перспективу. Он је у старту закочен јер је немогуће живети у Србији са платом од 39.000 динара и имати породицу. Чак и да заради 2.000 евра, једино што може то је, фигуративно речено, да купи “квалитетнију саламу” – каже др Јовичић.

Foto: Telegraf

Социолог Ратко Божовић каже да су срећни они људи који су слободни.

– Срећни су они који имају контролу над својим животом, који су способни да достигну своје жеље. У Србији тога нема. Срећа и задовољство се огледају у испуњености, блаженству, хармонији. У Србији тога нема – каже Божовић.

Најсрећнији становници су следећих земаља: Швајцарске, Шведске, Финске, Данске, Норвешке, Исланда, Аустрије и Холандије.

Просечна нето зарада у Србији је 327 евра док је у најсрећнијим земљама око 5.100 евра. Нижу просечну зараду у Европи од Србије имају само Босна и Херцеговина и Македонија.

Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар