Почетна » Шта се дешава када легнете одмах после јела

Шта се дешава када легнете одмах после јела

од Други Пишу
0 коментар

Нема ништа лепше од дремке после ручка, зар не? Са друге стране, многи лекари саветују да то никако не треба да чинимо, јер се то може негативно одразити на здравље.

Aktivni Si пише, а City Magazine преноси шта се заиста дешава у нашем организму када прилегнемо одмах након оброка.

Како објашњава један гастроентеролог, постоји могућност да се храна коју сте управо конзумирали врати назад у грло (заједно са мало желудачне киселине). Ако се то догоди, могу се појавити симптоми горушице, можете осетити пецкање у грудима и грлу, имати кисели укус у устима, а може се јавити и повраћање.

Истраживање, објављено у часопису Апплиед Пхyцхологy, Нутритион, анд Метаболисм, такође је показало занимљиве резултате.

Судећи према њему, положај тела током обедовања утиче на варење, тачније на апсорпцију хранљивих материја. Истраживачи су проучавали како једење хране у седећем, усправном или лежећем положају утиче на варење. Тако су дошли до открића да једење хране у лежећем положају подстиче пражњење желуца и побољшава апсорпцију хранљивих материја – аминокиселина.

Да ли је препоручљиво лежати одмах након оброка?

Истина је да заправо не постоји сценарио у којем би лежање на кревету након оброка било препоручљиво. Како објашњава стручњак, особе са одређеним здравственим проблемима треба да буду посебно опрезне. На првом месту, пацијентима са гастроезофагеалном рефлуксном болешћу, чак и са стањима као што је хијатусна кила, не препоручује се лежање након јела.

По правилу, после јела је боље седети или најмање 30 минута шетати. Осим тога, важно је да водите рачуна када вечерате, да не бисте пуног стомака ишли у кревет. Због тога последњи оброк у току дана треба да буде најмање два сата пре него што одете на спавање, а најбоље би било када бисте након вечере отишли у кратку шетњу.

City Magazine/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар