Почетна » Глог – природна подршка срцу

Глог – природна подршка срцу

од admin
0 коментар

 

Црвени глог (Цратегус оxyацантха) је гранати грм висине до пет метара, прекривен трновима. Листови су смештени на дугачкој дршци, овалног су облика и имају три режња. Плод је овална црвена бобица, на којој се налазе чашични листићи, и носи по пар семена. Период сазревања је од септембра до октобра.

Бели глог је дрво висине до осам метара, са пуно трнова. Листови као и изданци су прекривени длачицама. Цветови су беличасти али су прашници црвене боје. Ова врста глога мало касније цвета од Црвеног глога. Плод садржи само једно семе.

*Састав*: Плод глога (Цратаеги фруцтус)

*Особине*: Плод глога садржи кардиотоничне амине, глукозиде, олигомерне процијанидине, флавоноиде, танине, сапонине, фосфорну киселину, минералне соли калијума, калцијума, натријума и фруктозу. Активни састојци плода глога повољно делују на прокрвљеност срчаног мишића, снагу срчане контракције, хармонизовање срчаног ритма и нормализовање крвног притиска.

*Чај од плода глога*: је пријатан освежавајући напитак чија се употреба препоручује: код осећаја притиска и гушења у пределу срца, у превенцији повишеног крвног притиска као и код блажих облика ослабљеног срца после прележаних инфективних болести.

*Ограничења у употреби*: Употреба Чаја од плода глога не препоручује се током трудноће и дојења као ни деци млађој од 12 година.

*Нежељени ефекти*: активни састојци плода глога могу утицати на метаболизам одређених лекова, стога препоручујемо да се о употреби овог чаја уз редовну терапију, посаветујете са лекарем или фармацеутом.

*Начин припреме и употребе чаја*: Једну кафену кашичицу уситњеног плода глога прелити са 150 мл кључале воде, суд поклопити, оставити да одстоји 15-30 минута. Процедити и пити три пута дневно.

Институт „Јосиф Панчић“   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар