Почетна » ТАШТА, БЕЛИ ЛУК, ПЕТАК ТРИНАЕСТИ: Нећете веровати чега се још плаше Београђани!

ТАШТА, БЕЛИ ЛУК, ПЕТАК ТРИНАЕСТИ: Нећете веровати чега се још плаше Београђани!

од admin
0 коментар

Као неке од најређих фобија са којима се сусретао, психијатар Влајко Пановић наводи страх од тровања кафом, за који каже да није чуо никакав стручан термин, страх од чиоде, палете за сликање, бодежа…

Не постоји особа која се не боји барем једне ствари. Људима је у природи да осећају страх, од када се роде, а доказ за то су управо урођени страхови, као на пример онај од измицања подлоге. Судећи по искуству психијатара и психолога, људи у нашој земљи, али и у престоници најчише се плаше висине, отвореног и затвореног простора, али и паукова!

Оно што је јако битно јесте да се за почетак направи разлика између фобије и страха. Иако се ови термини често користе у истом контексту, они се разликују јер се фобија дефинише као нерационалан или неоснован страх од идеја, објеката и ситуација.

Људи су склони фобијама, па тако оне према Међународној класификацији болести спадају у ширу групу неуротичних поремећаја.

Foto-ilustracija: Foter/ashley.adcox

Баш зато што су толико распрострањене, оне се посматрају као проблем, јер готово да не постоји особа која у одређеном дели свог живота не пати барем од једне фобије.

Како бисмо сазнали које су најневероватније фобије са којима се људи у Београду сусрећу, контактирали смо психијатра Влајка Пановића који нам је прво објаснио зашто ови поремећаји настају.

– Савремени човек је нервозан и напет, а узрок томе је свакодневни стрес и начин живота који доводи. Неизвесност коју осећа доводи га до кључног питања: “ШТА АКО…?” Ово се може односити на било које негативне мисли које пројектују катастрофалну будућност.

Као неке од најређих фобија са којима се сусретао, наводи страх од тровања кафом, за који каже да није чуо никакав стручан термин, страх од чиоде, палете за сликање, бодежа…

Foto-ilustracija: Foter/_snapies_ /

Психолог Александра Јанковић, такође је објаснила да постоји велики број особа које имају страх од петка тринаестог, као и од самог броја тринаест.

– Треба истаћи и да популарна параскаведекатриафобија, односно страх од петка 13. нема баш карактер фобије. Прилично је раширено уверење да је то дан када треба бити пажљив и тај пагански део бића присутан је код многих – додаје Јанковићева и објашњава да је фобија од броја 13 или трискаидекафобија, практично феномен који се сусреће и код високо образованих људи.

Истраживали смо чега се још људи плаше и дошли до прилично изненађујућих открића.

Да ли сте икада чули за итифалофобију? Наиме, овде се ради о страху од укрућеног пениса, односно ерекције. Иако је ово невероватно замислити, постоје људи који заиста имају овакву врсту проблема…замислите како је њима.

foto-ilustracija: brianfey / Foter.com / CC BY-SA

страх од таште је једна од можда најнеобичнијих страхова који могу прерасти у фобију под називом пентерафобија. Мада, таште у неким случајевима знају деловати застрашујуће…

Амбулофобија је страх од ходања. Ови људи заиста имају великих проблема у свакодневном животу.

Верујете ли да има људи који се плаше жена? Гинекофобија објашњава овај феномен. У прошлости се користила латинска реч хоррор феминае, што значи “страх од жена”.

Реч калигинефобија означава страх од лепих жена. Касније је уведен појам венустрофобија који означава исту ствар.

Трихофобија – страх од косе…?!

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/graur razvan ionut

Постоји чак и страх од белог лука, који се назива алиумофобија.

Ово су биле неке од најневероватнијих фобија од којих пате људи у Србији, али и у свету. С друге стране, Београђани, али и Срби најчешће пате од клаустрофобије и агорафобије, односно паничног страха од затвореног и отвореног простора.

– Тешко је направити генерализацију од којих фобија Срби најчешће пате. Ипак, има много пацијената које мучи клаустрофобија, фобија од затвореног простора. С њом се релативно најчешће сусрећем. Друга по учесталости је агорафобија, фобија од отвореног простора. Њу поготово имају људи који су имали проблема с притиском и они који су колабирали некада на отвореном простору, па се боје да ће се то поновити – наводи Александра Јанковић, психолог.

Према њеним речима, честа је и фобија од висине, акрофобија, али и комбинација акрофобије и клаустрофобије.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro

Страхова дефинитивно има много, али сви су различити и најчешће остају прикривени, што је велика грешка. Потражите стручну помоћ, консултујте се са стручним лицем, које ће вам помоћи да пребродите оно чега се највише бојите.

И запамтите, нико није неустрашив!

Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар