Почетна » У Хрватској ће се због напуштања љубимца ићи у затвор

У Хрватској ће се због напуштања љубимца ићи у затвор

од Други Пишу
0 коментар

Напуштање животиња ускоро би требало постати казнено дело с предвиђеном казном затвора у трајању до годину дана, пише у недељу Јутарњи лист.

Биће то део новог пакета измена Казненог закона који се већ годину дана бистри на радној скупини Министарства правосуђа и управе, а који је досад остајао у другом плану, па се о њему у јавности уопће није говорило.

Но, из докумената радне скупине која ради на новом закону јасно је како су у Министарству одлучили у овом пакету измена порадити на јачању заштите животиња, па тако и напуштање животиња третирати као казнено дело.

Први је то пут да се у Хрватској напуштање животиња третира као казнено дело за које се може добити затворска казна.

Тренутано је оно, наиме, тек саставни део Закона о заштити животиња за који је предвиђена новчана казна у износу до 460.000 динара.

Осим новог казненог дела, Министарство правосуђа и управе планира учинити и додатни корак у јачању казненоправне заштите животиња, па тако предлажу и повећање затворских казни за убијање или мучење животиња.

Предлог је да се особа која усмрти животињу без оправданог разлога или је тешко злоставља, наноси јој непотребне боли или је излаже непотребним патњама казни затвором до две године (тренутачно је казна до једне године), а ако се то казнено дело почини из користољубља, предлаже се казна затвора до три године, уместо тренутне две године, пише новинар Јутарњег листа Никола Патковић.

mariuszopole/Pixabay

Хина, Јутарњи лист/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар