Почетна » ВОЗАЧИ, ОПРЕЗ: Због ових 7 ствари можете да паднете на АЛКО-ТЕСТУ и то НИ КРИВИ, НИ ДУЖНИ!

ВОЗАЧИ, ОПРЕЗ: Због ових 7 ствари можете да паднете на АЛКО-ТЕСТУ и то НИ КРИВИ, НИ ДУЖНИ!

од admin
0 коментар

Сигурни смо да никад не бисте ни у лудилу претпоставили за неке намирнице и производе да у себи садрже етил-алкохол. кад видите шта се све налази на овој листи, верујемо да ћете се изненадити

Постоје одређене ствари које врло често користимо, а нисмо ни свесни да им је један од састојака алкохол. Зато, ако сте на лечењу од алкохолизма, планирате да возите ауто или имате малолетну децу, пажљиво читајте етикете на производима.

Изненадићете се шта све у себи садржи етанол, а ово су само неки од примера.

Екстракт ваниле

Једини разлог зашто у колаче и торте не би требало стављати више од неколико капи екстракта од ваниле јесте управо алкохол. Веровали или не, концентрација алкохола у додацима за иста је као у вотки или џину.

Средство за дезинфекцију руку

Гелови, влажне марамице и течни антибактеријски сапуни за руке, који у себи садрже алкохол ефикасније убијају микроорганизме од обичних сапуна. Концентрација етанола у дезинфекционим средствима варира између 60 и 80 одсто. Постоје И безалкохолна средства, на којима је то бично назначено, али нису толико ефикасна.

Foto-ilustracija: Profimedia

Сируп против кашља

Сируп против кашља садржи између 10 и 40 одсто алкохола. Управо због тога се пре узимања лека о дозирању треба посаветовати са лекаром.

Водице за испирање уста

Већина водица за гргољење усне дупље у себи има висок удео алкохола (чак 30 одсто). Управо зато, многи стручњаци сматрају да такве течности не би требало куповати на своју руку, већ уз рецепт стоматолога или лекара опште праксе.

Foto: Profimedia/Alamy

Течност за прање стакла

Течност која се користи за брисање ветробранских стакла на аутомобилима садржи чист алкохол који може да изазове тровање ако се конзумира орално.

Foto: Profimedia

Парфеми и колоњске воде

Сви парфеми и колоњске воде садрже између 50 и 90 одсто алкохола које се комбинују са дестилованом водом и мирисним есенцијама. Користите их с опрезно, јер могу да изазову реакцију на кожи и слузницама, а ни случајно немојте да их гутате.

Foto: WiseGeek.com

Слаткиши

Не, не причамо овде о бомбоњерама с алкохолом, већ о енергетским плочицицама, колачићима и сладоледу, који су уместо шећером, заслађени нискокалоричним заслађивачем на алкохолној бази. Зато се обавезно придржавајте препоручених дневних доза с паковања или, у случају да имате проблема с алкохолизом, избегавајте.

Телеграф.рс / Индиа Тимес 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

three × 4 =