Почетна » Овас – зрна пуна здравља

Овас – зрна пуна здравља

од admin
0 коментар

 

На 100г овсено брашно садржи:

17г беланчевина
7г масти
66г угљених хидрата
11г биљних влакана
2м натријума
0г холестерола.
Нутритивне предности оваса:

богат је протеинима и есенцијалним аминокиселинама
висок проценат масти и незасићених киселина
богат је витаминима, посебно онима Б групе
богат је минералима (магнезијум, калцијум, натријум, гвожђе, цинк, бакар..)
богат је дијетним влакнима
има доста антиоксиданаса (посебно селена).
Предности конзумације оваса:

регулише лучење желудачне киселине
регулише рад црева и столицу
даје велику количину енергије
пружа унос микро и макро нутритијената (витамина и минерала)
побољшава квалитет зуба и костију
снижава холестерол и регулише крвни притисак
јача крвну слику
стабилизује ниво шећера у крви (значајан у исхрани дијабетичара)
Овсено брашно се добија млевењем овсених пахуљица, уколико пожелите да себе и своју породицу обрадујете неким слаткишем за које је потребно овсено брашно увек можете самлети мало овсених пахуљица и добити овсено брашно.

Рецепт: Палачинке са овсеним брашном

3 јаја
180г овсеног брашна (млевених овсених пахуљица)
450-550мл биљног млека
Прстохват соли
Мало ванила шећера
Мало уља за пржење (кокосово, кикирикијево, ланено, сунцокретово)
Пријатно.

Ивана Мишић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар