Najveći uticaj izvršili su Turci i Grci, a poslednju deceniju obeležio je nagli dolazak Kineza, te se ne mogu izbeći i kineski restorani u Beogradu, koji su poslednjih godina u naglom porastu, i to ne samo u prestonici, već i u većim gradovima Srbije.
U daljem tekstu ćemo vas upoznati bolje sa turskom, grčkom i kineskom kuhinjom, sa njihovim načinom pripremanja hrane, pri čemu ćete uočiti velike sličnosti sa srpskom kuhinjom i videti zašto obožavamo njihove specijalitete.
Tradicionalna turska kuhinja – ukusi koji su osvojili Balkan
Moderan svet obožava tradicionalnu tursku kuhinju širom sveta, a posebno u Srbiji, gde su nekada kada su živeli u istoj državi, Turci i Srbi razmenjivali recepte. Nakon što su otišli sa ovih prostora, ostavili su nam slane i slatke poslastice koje se i danas prave.
Turci su poznati po zanimljivoj kulturi, tradiciji i prelepoj raskošnoj zemlji, koja ima bogatu trpezu, kao nasleđe Otomanskog carstva. Njihovi specijaliteti su uglavnom pikantni, prepuni mediteranskih i azijskih začina, dok su slatkiši neodoljivi, pravljeni po svačijem ukusu.
Slana jela – neodoljivi specijaliteti za prave gurmane
Kad su u pitanju slana jela, turski kuvari se mogu pohvaliti svojim eksperimentisanjem sa hranom, što je dalo fantastične rezultate. Njihova jela su pretežno sa mesom, što naročito vole Srbi, koji su jedni od najvećih ljubitelja jela sa mesom i proizvodima životinjskog porekla u Evropi.
Kada pomislimo na tursku trpezu, uglavnom se setimo bureka, kebaba i pilava. Burek je možda i omiljeni doručak uz jogurt, a može biti punjen mesom, sirom i spanaćem. Mnoge pekare i restorani se utrkuju u pravljenju ovog specijaliteta. Pored ova tri jela, kofte, slične kao naše ćufte, jesu sočne kuglice od mlevene junetine i jagnjetine, koje su idealne u sendviču, sa salatom ili jogurtom.
Turci vole svaki obrok da bude jak, pa su tako i užine između većih obroka, kao što su ‘’lachmacun’’ i ‘’pide’’, odlična jela za prezalogajiti, ali i kao brz ručak koji vas može zasititi. Ova jela su od testa na koje je, poput pice, dodato mleveno meso, salate i začini, a mogu se presaviti i lako jesti u hodu, ukoliko ste u žurbi. Brzo će vas zasititi, a pored toga su izuzetno ukusna.
Slatke poslastice koje prave i naše domaćice
Naše bake su nam prenele ljubav prema domaćim kolačima, a mnogi od njih su turskog porekla. Uz kafu ste sigurno nekad pojeli ratluk, dok se na mnogim trpezama širom Srbije mogu videti baklave, tulumbe i alve.
U Turskoj bi trebalo da probate pudingli pastu, kajmakli, revani i salep, kojima se Turci posebno ponose, a turisti ponesu ukusno sećanje na ove kolače. Uz kolače obožavaju piti čuvenu tursku kafu, koju mi zovemo i domaćom, kao i čaj, smatrajući da doručak treba započeti jakim poslasticama i napicima.
Grčka kuhinja nam donosi mirise Mediterana
Grci su narod koji je još u antičko doba velikog značaja pridavao hrani i smišljao izvrsne recepte. Oni su pre nove ere prvi upotrebili reč ‘’gastronomija’’, koji u prevodu znači ‘’’pravila stomaka’’, a do danas obuhvata sve ono što se odnosi na kuvarsku veštinu.
U devetnaestom veku, balkanski narodi, između ostalog i Grci i Srbi, ostvarili su jake prijateljske veze, a ujedno i razmenjivali svoje originalne recepte. Nacionalna kuhinja Grčke je posebna blagodat ove zemlje, kojom se, pored drugih bogatstava, Grci mogu pohvaliti. Njihove masline, sir, giros, musaka i pite od testa su neki od najukusnijih proizvoda Balkana, koje Srbi rado jedu.
Poznati grčki obroci koji su ispunili srpske menije
Skoro svaki restoran u Srbiji u svom meniju ima grčku salatu, koja je puna povrća, maslina, sira, a često sa dodatkom čuvenog ‘’tzatziki’’ sosa. Kao dodak uz salate i jela sa mesom, često ćemo na trpezu staviti i feta sir, poznat kao tradicionalni grčki proizvod.
Kada dođe leto, ulice Beograda mirišu na grčki giros, poznat širom sveta kao brza hrana sa roštilja. Musaka je jelo koje je tradicionalno tursko, ali zbog preplitanja uticaja, može se reći i da je grčko i srpsko. Za razliku od naše i turske kuhinje, grčka je dosta laganija i manje masna, ali i dalje primamljiva svim narodima Balkana.
Najpoznatija grčka jela – nezaobilazni delikates tokom letovanja
Pored jela koja se prave i namirnica koje se proizvode kod nas, tokom letovanja treba probati ono što spremaju restorani u Grčkoj. Mesnati specijalitet kao što je suvlaki, koji podseća na naš ražnjić, i ukusna fasolada, jelo između prebranca i kuvanog pasulja, jeste hranljiv ručak koji će vas držati site satima. Uz to obavezno morate probati i plodove mora, napravljene na grčki način, kao i punjene listove vinove loze, kao što je naša sarma.
Ukoliko ste za desert, ne propuste da probate kadaif, kokakie, melomakarone i halvas, kao ukusnu slatku završnicu jednog bogatog obroka. Takođe, izvrstan doručak koji morate probati u Grčkoj jeste svakako njihov jogurt, poznat gust, ukusan i hranljiv proizvod.
Kineski jelovnik – fantastičan spoj nespojivog
Iako kineska kuhinja spaja slatko i slano, što se možda ljudima sa ovih prostora može činiti nespojivim, ipak je uspela da pridobije more obožavalaca. Tajna je u načinu pripreme, u začinima i njihovom specifičnom povrću.
Kinezi, došavši na ove prostore, potrudili su se da svoja jela prilagode našem podneblju, ali da ipak zadrže specifični šmek kineske tradicionalne kuhinje. Kad je u pitanju brza hrana, oni su izbalansirali zdravo, začinjeno i masno, pri čemu je postignuta rapsodija ukusa. Njihova brza hrana podrazumeva poluprženo povrće, rižu kao dodatak i kratku termičku obradu mesa.
Zdrav kineski ručak sa čuvenim soja-sosom
Uz svaki obrok obavezno ide soja-sos, neizostavan sastojak tokom pripreme hrane, ali i pri posluženju. On ima slatkasto slan ukus, a idealan je uz skoro sva kineska jela. Da bi se uklopio, neophodno je da hranu pripremate na kineski način. Uz povrće, meso, kikiriki, koji je odličan dodatak jelima, obavezno idu nudle ili riža.
Bogatstvo raznovrsnih začina jeste tajna njihovog uspeha i pridobijanja zadovoljnih mušterija. Mešanjem ljutog, slatkog, slanog, gorkog i kiselog, dobija se neobičan i prepoznatljiv ukus kineskih specijaliteta. Imperativ njihvog ručka jeste mešavina bambusa, kupusa, brokolija, šitaki pečuraka, piletine, teletine, šargarepe i tikvice.
Poznati kineski slatkiš – probajte nešto drugačije
Tradicionalni deserti, koji nam stižu iz Kine, nisu toliko poznati kao turske baklave, ali sa porastom broja restorana i oni mogu postati neodoljivi slatkiši.
Poznati kineski kolač, koji se jede tokom njihovog praznika Punog meseca, takozvani, ‘’mesečev kolač’’, jeste jedna od omiljenih poslastica sa dugom tradicijom. Mesečev kolač je okruglog oblika, što simboliše okupljanje u krugu bliskih prijatelja i porodice. Nekada se ovaj kolač pravio isključivo kod kuće, a potom se proizvodnja omasovila, a kolač dobio razne vrste nadeva i ukusa.
Nadamo se da vam se dopalo naše kratko putovanje kroz različite trpeze, koje su znatno uticale da srpski kuvari i kuvarice unesu u svoje recepete nešto novo. Možete pronaći i vi razne recepte i eksperimentisati pod uticajem turske, grčke i kineske kuhinje. Biće vam zabavno, a možda otkrijete i svoj novo omiljeno jelo.