Научници открили начин да убеде људе да мање пију алкохол – и ефикасан је
Конзумирање алкохола може се приписати чак седам одсто превремених смртних случајева широм света, према подацима Светске здравствене организације.
У студији спроведеној на скоро 8.000 људи, истраживачи су открили да комбинација истицања повећаног ризика од канцера и методе бројања сваког пића може бити корисна за промоцију доброг здравља у популацији, пише Сциенце Алерт.
„Говорити људима да алкохол изазива рак је само део решења – такође им морамо пружити начине да предузму мере како би смањили ризик“, објаснила је економисткиња и психолошкиња Симон Петигру из Института Џорџ за глобално здравље у Аустралији 2021. године, када су објављени налази.
Претеривање са алкохолом, наравно, не повећава само ризик од канцера, већ је повезано са читавим низом проблема, укључујући превремену смрт, срчане болести, проблеме са варењем и повећан ризик од деменције. Ипак, изгледа да страх од канцера „најбоље делује“, преноси Нова.рс.
Реклама која повезује алкохол и канцер најефикаснија
За студију су попуњене три анкете: 7.995 људи је попунило прву, 4.588 њих је попунило другу три недеље касније, а 2.687 људи је завршило последњу анкету три недеље након тога. Учесници су били подељени у различите групе и приказане су им различите рекламе и поруке о пићу.
Једна комбинација се издвојила, у поређењу са контролном групом: ТВ реклама која повезује алкохол и канцер, заједно са предлогом да се води рачуна о количини попијених пиц́а, била је једна од најефикаснијих у подстицању људи да покушају да смање унос алкохола.
То је такође била једина комбинација где су људи заправо значајно смањили конзумирање алкохола током шест недеља.
Други приступи – попут подстицања људи да се одлуче за одређени број пића и да се тога држе – подстакли су неке од волонтера да покушају да смање, али је постојао јасан победник.
„Многи људи не знају да је алкохол канцероген. То су важне информације којима би конзументи требало да имају приступ“, каже Петигру. „Открили смо да је упаривање информација о алкохолу и раку са одређеном практичном акцијом – бројањем својих пића – довело до тога да конзументи смање количину алкохола коју конзумирају.“
СЗО: Чак седам одсто превремених смрти због алкохола
Конзумирање алкохола може се приписати чак седам одсто превремених смртних случајева широм света, према подацима Светске здравствене организације, а подизање свести о здравственим ризицима код конзумената алкохола један је од начина за решавање тог проблема.
Иако су здравствене агенције такође разматрале начине да алкохол учине мање доступним и скупљим, на крају крајева, лични избори ће одредити да ли ће се понашање у вези са алкохолом променити на дужи рок.
У овој конкретној студији, учесници су одабрани да буду „широко демографски репрезентативни за аустралијску публику која конзумира алкохол“. То није приступ који ће гарантовано функционисати негде другде – али чини се да би бројање пића могла бити једна од опција коју треба испробати ако желите да смањите конзумирање.
„Постоје ограничени ресурси за кампање за смањење штете од алкохола, тако да је важно открити које поруке најбоље резонују како би се осигурало да имају најбоље шансе да успеју“, истиче Петигру.
Истраживање је објављено у часопису Аддицтиве Бехавиорс.
Shutterstock/Kamil Urban
