Глог – природна подршка срцу

0

У Србији се црвени и бели глог виђају најчешће, а њихови плодови користе. Расту у Европи. Могу се срести на ливадама, шикарама, ивицама шума, каменитим планинама.

 

Црвени глог (Цратегус оxyацантха) је гранати грм висине до пет метара, прекривен трновима. Листови су смештени на дугачкој дршци, овалног су облика и имају три режња. Плод је овална црвена бобица, на којој се налазе чашични листићи, и носи по пар семена. Период сазревања је од септембра до октобра.

Бели глог је дрво висине до осам метара, са пуно трнова. Листови као и изданци су прекривени длачицама. Цветови су беличасти али су прашници црвене боје. Ова врста глога мало касније цвета од Црвеног глога. Плод садржи само једно семе.

*Састав*: Плод глога (Цратаеги фруцтус)

*Особине*: Плод глога садржи кардиотоничне амине, глукозиде, олигомерне процијанидине, флавоноиде, танине, сапонине, фосфорну киселину, минералне соли калијума, калцијума, натријума и фруктозу. Активни састојци плода глога повољно делују на прокрвљеност срчаног мишића, снагу срчане контракције, хармонизовање срчаног ритма и нормализовање крвног притиска.

*Чај од плода глога*: је пријатан освежавајући напитак чија се употреба препоручује: код осећаја притиска и гушења у пределу срца, у превенцији повишеног крвног притиска као и код блажих облика ослабљеног срца после прележаних инфективних болести.

*Ограничења у употреби*: Употреба Чаја од плода глога не препоручује се током трудноће и дојења као ни деци млађој од 12 година.

*Нежељени ефекти*: активни састојци плода глога могу утицати на метаболизам одређених лекова, стога препоручујемо да се о употреби овог чаја уз редовну терапију, посаветујете са лекарем или фармацеутом.

*Начин припреме и употребе чаја*: Једну кафену кашичицу уситњеног плода глога прелити са 150 мл кључале воде, суд поклопити, оставити да одстоји 15-30 минута. Процедити и пити три пута дневно.

Институт „Јосиф Панчић“   Данас

Аутор:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *