Компанија Chips Way d.o.o. је у петак 28. јула 2023. добила обавештење од свог купца, компаније Плодине, да је пошиљка о 33 палете ребрастог чипса паприка од 150 грама приликом царињења на анализи показала неусклађеност, односно да је ниво акриламида виши од дозвољеног, саопштила је ова чачанска компанија.
„Одмах по пријему информације смо контактирали купца, обавестили га да ће целокупна пошиљка бити превентивно уништена и да ће заменска роба бити послата у најкраћем року. Редовна испорука је кренула већ од ове недеље. Напомињемо да је овај производ био намењен искључиво као робна марка за тржиште Хрватске, за једног купца“, наводи се у саопштењу.
Компанија, како се додаје, „ради редовне анализе својих производа и у континуитету је подвргнута контроли надлежних органа“.
Подсетимо, Европски систем за брзо узбуњивање РАСФФ, објавио је да је висок ниво акриламида пронађен у чипсу са укусом паприке произведеном у Србији.
Државни инспекторат Хрватске потврдио је за Н1 да се ради о произвођачу Chips way д.о.о. из Чачка и производу ‘CHIPS bits&bytes ребрасти паприка’ у паковању од 150 грама.
Чипс који се из Србије извозио у Хрватску, где је због недозвољене количине акриламида уништен, имао је рок трајања до 25. децембра 2023. године.
Бар код овог производа је 3 856025 853261, серија Л28062023 (Л280623 А09:31).
Из одговора хрватског Државног инспектората види се – по бар коду и називу чипса – да је реч о чипсу произведеном као „робна марка“ за одређени трговински ланац у Хрватској („Плодине“).
У међувремену је саопштењем реаговала и Пољопривредна инспекција Министарства пољопривреде Србије, наводећи на свом сајту да је издала налог за ванредну контролу погона за производњу спорног производа (на наводећи о којем произвођачу је реч).
„Контрола је у току и након добијања резултата анализа, објавићемо детаљније информације и мере које ће пољопривредна инспекција предузети“, наводи се у саопштењу инспекције.
Шта је акриламид
Акриламид је хемијско једињење за које се сматра да може да повећа ризик од развоја канцера.
Ово једињење природно настаје током термичке обраде хране, при високим температурама, и то оне која садржи скроб.
Акриламид се формира од шец́ера и аминокиселина, углавном оне која се зове аспарагин, које су природно присутне у многим намирницама.
Општирније прочитајте овде.