ALARMANTNO Kakvu hranu jedemo: Gotova jela niko ne kontroliše

admin
mart 26, 2015

0 komentara

6 min čitanja
16

Za kvalitet i čuvanje obroka u prodavnicama ne odgovara ni jedna inspekcija

KUVANA, pečena i pohovana hrana koja se već godinama prodaje u supermaketima u prestonici ne podleže nikakvoj kontroli! Inspekcije koja se inače bave proverom namirnica tvrde da nadzor gotovih, termički obrađenih jela nije u njihovoj nadležnosti, već odgovornost prebacuju na nekog drugog.

Beograđanin Nemanja L. nedavno se sureo sa neprijatnom situacijom, kada je u marketu „Maksi“, u Sarajevskoj ulici kupio već pripremljen obrok – ispečene ćevape i grilovane pečurke. Zbog sumnje da se otrovao kupljeniom hranom, jer je nekoliko časova nakon jela osetio strašne stomačne tegobe, vratio se u prodavnicu i, kako kaže, video da se topla jela u rafu čuvaju na sobnoj temperaturi. Zakon o bezbednosti hrane, inače, nalaže da se termički obrađena hrana mora držati na temperaturi ne manjoj od 65 stepeni i to najviše dva sata nakon pripreme!

– Jedan termometar na rafu u kom se drže gotova, skuvana ili pečena jela pokazivao je 22 stepena, a na drugom, koji očito nije radio, skala je pokazivala nula stepeni – ispričao nam je Nemanja, koji se, inače, bavi bezbednošću hrane u maloprodajnim objektima. – Obišao sam zatim još nekoliko prodavnica „Maksi“ u prestonici koja prodaju pripremljene obroke. U većini njih termometar je pokazivao temperaturu manju od 65 stepeni.

Nakon uložene reklamacije, ovaj Beograđanin je od zaposlenih u ovom trgovinskom lancu dobio odgovor da termometri nisu radili, ali da je sa druge strane pulta u kom se drži topla hrana sve bilo ispravno.

U kompaniji „Delez Srbija“ koja upravlja „Maksi“ marketima „Novostima“ su rekli da su proverili sporne vitrine, da je temperatura adekvatna, ali da je problem napravio kvar na spoljnom displeju.

– O ovom problemu odmah smo obavestili proizvođača navedene opreme koji će preduzeti sve mere kako bi se ovaj tehnički nedostatak rešio – tvrde u kompaniji „Delez Srbija“. – U našim prodavnicama postoji kompletno praćenje bezbednosti proizvoda, naime, zaposleni su obavezni da svakodnevno proveravaju sve uređaje koji su pod temperaturnim režimom. Za sve ove postupke vode se zapisnici i postoje ček liste.

U ovom trgovinskom lancu dodaju da ih redovno obilaze sanitarna, veterinarska i poljoprivredna inspekcija, međutim, u svim ovim inspektoratima tvrde da provera pripremljenih jela nije u njihovoj nadležnosti.

U Ministarstvu poljoprivrede pod čijim okriljem radi veterinarska inspekcija kažu da je kontrola toplih, gotovih obroka posao sanitarne inspekcije.

PAPOVIĆ: NE ZNAMO ŠTA JEDEMO

DA niko ne kontroliše kuvana i pečena jela koja se prodaju u velikm marketima „Novostima“ su potvrdili i u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS), koji godinama upozoravaju na ovaj problem.

– Nažalost nema nikakve provere bezbednosti, a kamoli kvaliteta ovih namirnici – objasnio nam je Goran Papović, predsednik NOPS.

– Zato su prodavcima širom otvorena vrata za zloupotrebu pri distribuiranju gotovih, toplih jela. Mušterijama apsolutno niko ne garantuje niti vrstu sirovina od kojih su pripremljeni ovi obroci, niti da li se na adekvatan način čuvaju.

– Mi proveravamo sirove mesne proizvode, a uslovi u kojima se čuvaju već spremljena hrana je u nadležnosti sanitarne inspekcije – tvrde u Ministarstvu poljoprivrede.

Njihove kolege u Ministarstvu zdravlja koje upravlja sanitarnom inspekcijom „vraćaju loptu“ natrag.

 

– To nije naš deo posla, svu hranu životinjskog porekla kontroliše vetrinarska inspekcija – izričiti su i „sanitarci“.

Ispostavlja se, tako da Nemanja ne bi imao ni kome da se obrati ukoliko bi želeo da tuži prodavca, jer niko ne prati kakvog je kvaliteta kuvana hrana koja se prodaje u mnogobrojnijim supermarketima, niti u kakvim se uslovima ona priprema, skladišti i čuva.

M. Lj. POPOVIĆ    Novosti

Poslednje