Beograd: Nema doručka bez 80 dinara

admin
septembar 1, 2015

0 komentara

5 min čitanja
14

Veliki broj Beograđana za prvi i najvažniji obrok najčešće bira kifle i jogurt. Razno pecivo, pahuljice ili obrok u restoranu, izbor zavisi od dubine džepa kao i opredeljenja

KAD „zakrči“ stomak u jutarnjoj jurnjavi ka poslu, opijeni mirisom svežeg peciva mnogobrojnih pekara na gradskim ulicama, užurbani Beograđani najčešće pohrle da u njima utole glad. Pecivo i jogurt, kažu prodavci, najčešće se kupuju kao prvi obrok, a njeno visočanstvo „kifla“ danas ima na desetine varijacija, pa je izbor ponekad baš težak. Oni koji mogu da priušte doručak u nekom od barova i restorana, moraće da odreše kesu a onima sa plićim džepom ostaje da se snađu kako znaju i umeju.

Platežna moć Beograđana, prema rečima pekara, je opala. Oseti se to najbolje u njihovim kasama, međutim potreba za hranom izvuče i poslednji dinar iz novčanika. Poznato je da je doručak najbitniji obrok u toku dana, međutim, u brzom ritmu, kakav vlada u prestonici, često se kupuje hrana na putu do posla. Tradicionalno, kifla i jogurt u pekari najčešći su izbor Beograđana.

– Pohrle ljudi od ranog jutra, ali najveća gužva bude oko pola devet, pa do deset – kaže Milena Petrović iz stare pekare u Čumićevom sokačetu. – Pored obične kifle i štapića, pa sve češće i integralnih kifli, najviše se kupuje pužić sa sirom i naravno, neizostavni deo doručka – jogurt u čaši.

Kako obična, u polumesec savijena kifla košta od 20, pa do 40 dinara, toliko ista od integralnog brašna i sa semenkama, uz jogurt, ovaj jednostavan doručak košta od 45, pa do 70 dinara. Uvijeno pecivo zvano „puž“ sa dodatkom sira staje u proseku oko 50 dinara, lisnate „paštete“ oko 40, dok će sladokusci za čokoladne kroasane ili one sa džemom izdvojiti od deset do 30 dinara više.

Oni kojima je potreban malo kaloričniji doručak biraju bogatija, punija peciva, pite i bureke. Pica kifle, mrežice sa pečenicom, kroasani sa kačkavaljem koštaju od 70, pa i prelaze cifru od 100 dinara, a parče pice od 80, pa do 200 dinara. Ako se tome doda i jogurt, koji košta od 20 pa i više od 50 dinara sa probiotskim kulturama, cena doručka prelazi 200 dinara.

Oni koji sebi mogu da priušte doručak u nekom od kafića i restorana, omlet će platiti u od 200 pa do 400 dinara, dok cena raste kako obrok postaje raznovrsniji.

MODERNI OBROCI SVE POPULARNIJI

SVE češće se Beograđani odlučuju da doručkuju zdravo, pa im dobro dođu različite pahuljice koje su u poslednje vreme preplavile naše tržište. Ovsene kaše sa različitim ukusima za koje je potrebno samo malo vrele vode koštaju od 55, pa do 80 dinara po kesici, ali će oni naviknuti na obilnije obroke, ubrzo potražiti ručak. Popularni „musli“ u marketima se može kupiti i u čašama u koje je potrebno staviti mleko ili jogurt, pa ovakav, već dozirani doručak košta oko 200 dinara.

V. RADULOVIĆ  Novosti

Poslednje