Tezge na pijacama šarene se od zrelih plodova povrća i voća. Sok od paradajza 55 dinara po litru. Šljiva košta oko 60 dinara
PARADAJZ je ovih dana jedna od najtraženijih namirnica na gradskim pijacama. Na Bajlonijevoj juče se prodavao na veliko, za sok. Po ceni od 40 do 70 dinara. Sudeći po sadašnjoj ceni kvalitetnih, crvenih paprika – 100 dinara, ajvar će biti baš skup.
Paprike babure prodavci cene 50 dinara, šilje 80, pa i 100.
Crni luk se pazari za 40, 50 i 70 dinara. Kupus košta oko 40, a njegovi „rođaci“ karfiol, od 160 do 200, i brokoli, od 200 do 300 dinara.
Boranija, i to šarena, može da se kupi po ceni od 150 dinara, dok kvalitetnija puterica košta 200 dinara, a najbolja vrsta, zvana „vrnjačka banja“, košta i 250.
Miroslav iz Begaljice nudi domaće breskve iz Begaljice u Grockoj za od 80 do 120 dinara. Kaže, ne isplati mu se da snizi cenu. Zato ima savet u rukavu da privuče mušterije:
I Dušanka Stojanović iz okoline Smedereva svoju šljivu ima za nadmetanje sa ostalim poljoprivrednicima. Uz osmeh, poziva sugrađane da joj priđu i probaju madžarku, a onda ih obraduje sniženjem sa 60 dinara na 50.
Sugrađani su juče kupovali uglavnom grožđe, od 120 do 150 dinara po kilogramu i krupne smokve za 200. Cene jabuka idu i više od 100 dinara, dok kruške viljamovke kao „iz izloga“ staju 150 dinara. Limun i dalje drži visoku cenu – 300 dinara za kilogram plodova sumnjivog kvaliteta.
KUPUJU I TRULO
NOVČANICI pojedinih sugrađana sve su tanji, o čemu svedoči i prodaja dotrajalih bresaka. Sa tamnim mrljama koštale su 20, 30 i 50 dinara po kilogramu, u zavisnosti od stepena trulosti. Uglavnom stariji Beograđani juče su na pijaci „Skadarlija“ prilazili da ih kupe.
MLEVENI PARADAJZ
NA mnogim pijacama, ali i u privatnoj režiji, prodaje se mleveni paradajz sok koji može da se kuva, od njega pravi pire ili jednostavno sipa u plastičnu ambalažu i čuva u zamrzivaču. U lokalu pored pijace u Bloku 44, ogromni mlin ne može da samelje koliko je sok tražen. Košta 55 dinara po litru i odličnog je kvaliteta.
J. N. Novosti