Magazin Roads and kingdoms objavio je na svom sajtu tekst „Stvari koje treba da znaš pre nego što kreneš u Beograd“. U ovom duhovitom tekstu Beograd je predstavljen onakav kakav zaista jeste – sa podeljenom ličnošću, celodnevnim poslom ispijanja kafe i grad koji je osetljiv na svoju istoriju, jer svi Beograđani dobro pamte ratove.
1. Beograd je uvek bio iza ćoška
– Beograd je ozbiljno star i video je par stvari. Beograd je najveći grad u Srbiji i njen glavi grad, ali „beli grad“ se promenio mnogo puta od kad je osnovan 50.000 do 20.000 godina ranije. Zavaljući strateškoj lokaciji na ušću Save i Dunava i njegovom presecanju Zapadne i Orijentalne Erope, oko Beograda su se borili u 115 ratova i srušen je do zemlje 44 puta – piše ovaj sajt i nakon toga nabraja vladavinu Turaka, kao i propadanje Jugoslavije.
– Srbi su poznati po svom nacionalizmu, ali mnogi Beograđani su još „jugonostalgični“ i žale za multukulturalizmom i poroznim granicama iz socijalističke ere – piše Roads & Kingdoms.
2. Beograd ima podeljenu ličnost
Prepolovljen rekom Sava, Beograd je grad sa dve polovine: star i nov. Novi Beograd je napravljen tokom socijalističke ere. Definitivno vredi istražiti ovu oblast kako bi stekli utisak ovog važnog dela njegove istorije, ali većina akcije dešava se na staroj strani grada. A opet, na istoj strani Save, gde je i Novi Beograd, nalazi se i Zemun. On je ranije bio odvojen grad od Beograda – činjenica na koju će vas Zemunci stalno podsećati – piše magazin i dodaje da se obavezno treba popeti na Gardoš i jesti morsku hranu u kafani, jer će to biti „mali predah od metropole“.
3. Ne spominjite rat
Ovo je treći savet koji je ovaj onlajn magazin dao budućim posetiocima Beograda.
– Budite svestni da je većina ljudi u Beogradu dobro pamti ratove. Prošetajte kroz Nemanjinu ulicu i brzo ćete shvatiti zašto je bliska istorija Beograda i dalje prisutna u glavama stanovnika – ogromne destrukcije koje su napravile NATO bombe dominiraju ovom ulicom – piše magazin.
Takođe, dodaju da ni posleratne godine „nisu bile ljubazne prema Beogradu“.
– Iako mnogi pričaju da ekonomija Srbije napreduje zbog obećanja priključenja Evropskoj Uniji, prosečna plata je mala, nezaposlenost velika, pogotovu među mladima. Politička tenzija koja traje rezultirala je dubokom sumnjom u vlast – piše magazin.
4. Ali Beograd zna kako da se provodi
– Uprkos milenijumu mraka, ljudi u Beogradu vole da se zabavljaju. Kafići i barovi su puni danju i noću, a terase pune ljudi podsećaju na Italiju i Grčku. Kafa se ovde veoma ozbiljno shvata, ali kada sunce zađe espreso se menja pivom i špricerom (omiljeni koktel ovog grada). Barovi su uglavljeni svuda gde ima prostora – iznad, na, ispod nivoa ulica – piše Roads & Kingdoms.
5. Ispijanje kafe je ozbiljan posao
Ovaj magazin se pozabavio i konstantno punim kafićima u Beogradu, pa je ispijanje kafe nazvao „ozbiljnim poslom“.
6. Pijaca je tu gde jeste
– Ako želite da osetite srce Beograda, onda se uputite na zelenu pijacu. Najveća je Kalenić, ali nemojte izbeći Zeleni Venac: ludu arhitekturu grada, fenomenalan pogled i centralnu lokaciju. Tu možete kupiti i ajvar, kajmak, čili, med i domaću rakiju (opasnu, ali ukusnu) – piše magazin i upozorava da niko na pijacama u Beogradu ne priča engleski, ali da će prodavci rado zapisati cenu za strance.
7. Morate da probate rakiju
Magazin je nabrojao sve vrste rakija koje postoje, ali posebno spomenuo Šljivovicu.
– Mnogi Srbi se kunu da ćete biti zdraviji ako uz kafu i voće svako jutro popijete i rakiju – piše magazin.
8. Burek za doručak je novi burito
– Pravi beogradski burek je prava lepota – postoji razlog zašto se oni prodaju po svojoj težini. Reći ćete sebi da ne možete da pojedete ceo, ali onda ćete ipak to uraditi – šaljivo objašnjava autor.
9. Srpska hrana – svinjetina, sos, pa ispočetka
– Balkanska kuhonja nije raj za vegeterijance, osim ako možete da živite na bureku. Tradicionalna hrana im je puna jakih ukusa i svih vrsta mesa. Sosevi su veliki, od kajmaka do ajvara. A ne možete da odete iz Beograda a da ne probate pljeskavicu – hamburgerovog brata – piše magazin.
10. Udahni svež vazduh i zadrži ga u sebi
Magazin se našalio i sa pravilima da je pušenje dozvoljeno u svim restoranima i barovima.
– Probijanje kroz dim u restoranu je svakako novina, ali postaje problematično kada ne želiš da konzumiraš dim sa svojom hranom. Ali iskoristite jeftine perionice kako vam odeća ne bi smrdela i sutradan – piše magazin.
11. Ovde je „partijanje“ vodeni sport
– Žurke su tokom cele godine na spavovima na rekama. Pre nego što se oduševite, zapamtite da je turbo-folk i dalje popularan u Beogradu – piše magazin.
Magazin dalje nabraja barove u Beogradu u kojima se služa džez muzika, a detaljno opisuje Dorćol i osećaj da nema nikoga po njegovim ulicama, kao i Skadrliju i Ulicu Strahinjića Bana.
– Duga ulica puna lokalaca, turista i sterilnih barova i restorana, kao i previše skupih salona lepote. Ova ulica je dobra samo za posmatranje ljudi – piše magazin o Ulici Strahinjića Bana.
M.K. Blic