Inspekcija rada: Konobari se krili u baštama kafića

admin
mart 28, 2015

0 komentara

6 min čitanja
8

Reporteri “Novosti“ sa inspektorima rada obišli ugostiteljske objekte. Veliki broj vlasnika lokala uglavnom ne prijavljuje nove radnike

BAŠ sam danas planirao da prijavim radnike, dečko je na probnom radu, konobarica je studentkinja pa nemamo sklopljen ugovor… Ovo su samo neki od izgovora nesavesnih vlasnika kafića u prestonici kojima su, u četvrtak, inspektori rada, u vanrednoj kontroli, pretresali radnu dokumentaciju.

Sa prvim toplijim danima bašte prestoničkih kafića napunile su se gostima, pa su vlasnici lokala morali da uposle dodatno osoblje. Inspektori rada, njih 80, zato su u četvrtak proveravali da li su poslodavci radnike angažovali po propisima. Na meti kontrolora iz Ministarstva rada našli su se barovi duž poznatih kafeterijskih štrafti u Ulici Strahinjića bana, Obilićev venac i Goce Delčeva.

Radnice u prva dva kafića u koja su inspektori zajedno sa reporterima „Novosti“ banuli nisu bile oduševljene posetom. S razlogom – nemaju sklopljen ugovor o radu sa poslodavcem!

– Devojke su angažovane na crno i poslodavci će morati da snose odgovornost – kaže inspektor Aleksandar Popović. – Dobiće rešenja da u roku od sedam dana regularno prijave zaposlene, a nakon toga i prekršajnu prijavu.

PROBLEMATIČNO NA GRADILIŠTIMA  OSIM barova, kafića i restorana, u akciji Inspektorata rada kontrolisana su i velika gradilišta u prestonici. – Ugostiteljstvo i građevina već godinama su najproblematičnije oblasti kada su radnici na crno u pitanju. – Kod neimara, osim ugovora, kontrolišemo i u kakvim bezbednosnim uslovima su angažovani, jer je poznato da su najčešći slučajevi povreda i stradanja na radnom mestu upravo u građevini.

U trećem lokalu koji smo obišli atmosfera je bila drugačija. Mladić koji je reportere „Novosti“ dočekao za šankom u kafiću „Brat Fidel“ je bez problema pokazao urednu radnu dokumentaciju.

– Zaposlen sam već pet godina na ovom mestu i od prvog radnog dana mi teče radni staž – rekao nam je Goran Minić, šanker. – Već nekoliko godina se bavim ovim poslom i do sada sam imao sreće sa poslodavcima, koji su me uvek uredno prijavljivali. Sa mnogim mojim kolegama, iz drugih lokala, međutim, nije isti slučaj, jer većina njih zbog neophodnog posla pristaje da radi na crno.

Inspektor Popović, koji već duže vreme kontroliše poslodavce, objašnjava nam da nije retkost da se neprijavljeni radnici u barovima „prave ludi“ kada upadne inspekcija.

– Dešavalo nam se da konobari kada nas vide, odjednom skinu kecelje, sednu za neki sto i tvrde da su gosti lokala – prepričava nam svoje iskustvo inspektor. – Imali smo nebrojeno puta i situacije da svi radnici pobegnu kada shvate da ih proveravamo i ostave kafić bez osoblja.

U sledećem baru koji smo proveravali sa inspektorima nijedan od dva zatečena radnika nije imao ugovore o radu. Vlasnica restorana se međutim, pravdala da je baš danas planirala da reši njihov status. I ona će, kao i ostali poslodavci, dobiti rešenje da ih u što kraćem roku zaista i prijavi, ali inspektori ne gledaju kroz prste – prekršajna prijava će stići na adresu svih onih poslodavaca kod kojih je radilo osoblje na crno.

NA METI I NOĆNI BAROVI

ZBOG velikog broja propusta vlasnika noćnih klubova i splavova inspektori rada od prošle godine kontrolišu poslodavce u tri smene. Radnici na crno najčešće su uposleni u noćnim satima.

Kako bi stali na put proneverama i zloupotrebama barove zajedničkim snagama, u organizovanim akcijama, kontrolišu poreski i radni inspektori, a zbog njihove bezbednosti, prate ih i policajci.

M. LJ. POPOVIĆ    Novosti

Poslednje