Почетна » Адвокат Гајић: Годину дана од хапшења Обрадовића нисмо видели доказе тужилаштва

Адвокат Гајић: Годину дана од хапшења Обрадовића нисмо видели доказе тужилаштва

од admin
0 коментар

 

„Ја као бранилац и он као окривљени нисмо добили на увид доказе са којима тужилаштво води ову кривичну истрагу. То је стварно један лош изузетак, чак и за наше ниске стандарде кад су у питању права окривљених у кривичном поступку у пракси”, објашњава Гајић за портал Нова.рс.

Предмет је, како наводи, био на вештачењима, али им није речено шта је тачно предмет тих вештачења. Претпоставља се да је у питању скидање ове документације са опреме која је одузета Обрадовићу приликом хапшења.

„Мислим да је ово период у ком су могли да заврше истрагу како је пао боинг 747 у Атлантик, а не форензику за овакав предмет. Није немогуће да желе да се заборави цео случај. Потпуно је јасно да њима овај случај није донео политичку корист. Напротив, не само да су се осрамотили у правном погледу, већ и у политичком, пошто је начин на који се тргује оружјем из Србије постао проблем на међународном нивоу”, оценио је Гајић.

Он додаје да одбрана најмање једном месечно проверава да ли има нешто ново у поступку, али се, према његовим речима, ништа не дешава.

Оптужница против Обрадовића није подигнута, а тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић је рекао да се истрага налази у завршној фази.

„Истрага се налази у завршној фази. О донесеним тужилачким одлукама јавност ће бити благовремено обавештена”, рекао је Стаменковић.

Александар Обрадовић ухапшен је само три дана након што је на међународном порталу Армс Воч објављена информација о трговини оружјем по повлашћеним ценама фирми ГИМ, чији је представник био Бранко Стефановић, отац министра полиције Небојше Стефановића.

Након привођења, одређена му је прво забрана напуштања стана као мера за обезбеђење присуства окривљеног и за несметано вођење кривичног поступка. Након жалбе тужиоца, судија је преиначио решење и одлучио да Обрадовића задржи у притвору у Централном затвору, где је био до 14. октобра када је Апелациони суд укинуо то решење и вратио Вишем суду на поновно одлучивање.

У истом дану, Виши суд донео је првобитну одлуку и Обрадовића пустио у кућни притвор односно наложио му меру забране напуштања стана, што је само за степен блажа мера од затворског притвора.

За хапшење Обрадовића јавност је за све то сазнала после више од 20 дана када је НИН објавио да се Обрадовић налази у затворском притвору због истраге коју води Посебно Тужилаштво за високотехнолошки криминал. Ово тужилаштво огласило се тек скоро месец дана након хапшења наводећи да је истрага против Обрадовића „усмерена ка радњама које је осумњичени предузео од 2014. године до дана покретања поступка, тако што је радећи на позицијама евидентичара и терминера из разлога личне природе неовлашћено прибављао податке различитих степена тајности о пословању овог наменског предузећа у намери да их преда непозваном лицу”.

Истовремено, иако постоје докази да је Бранко Стефановић, отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића представљао фирму ГИМ, Агенција за борбу против корупције тврди да Бранко Стефановић није ни на који начин ангажован у привредном друштву ГИМ. Како је наведено у саопштењу, Агенција је закључила да куповина наоружања Крушика од стране ГИМ-а не представља сукоб интереса министра Небојше Стефановића, односно да „не може да утиче на непристрасно и независно вршење министарске функције“.

У међувремену, Тужилаштво за организовани цриминал саопштило је да проверава сумње да су у пословима са државном фабриком Крушик привилеговани поједини приватни трговци, међу којима и фирма повезана са оцем министра полиције.

Случај „Крушик” био је тема која је обележила 2019. годину.

 

 

 

Нова.рс, Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар