Почетна » АП: Велики нестанак струје погодио Балкан који се топи у раном летњем таласу врућине

АП: Велики нестанак струје погодио Балкан који се топи у раном летњем таласу врућине

од Други Пишу
0 коментар

Велики вишесатни нестанак струје погодио је у петак већи део Балкана који се топи у топлотном таласу на самом почетку лета уз пораст температуре на више од 40 степени Целзијуса, пише америчка новинска агенција АП.

Узрок нестанка струје није одмах био јасан мада је читава регионална електроенергетска мрежа данима преоптерећена због превелике потрошње коришћењем клима-уређаја на високим температурама, те је државна електропривреда Албаније закључила да је проблем изазвала „екстремна врућина“.

Власти широм региона упозориле су грађане да буду опрезни, да пију воду и избегавају сунце због екстремно високих температура.

Метеоролози кажу да је врелина на Балкан ове недеље дошла из Африке, доносећи прашину која је створила слој сличан наоблачењу, замагљујући хоризонт.

Врелина је најтежа у великим градовима, где је бетон врео чак и увече, а ноћи не доносе олакшање јер температуре остаје изнад 20 степени.

Док су врућа лета нормална на Балкану, температуре обично не достижу такве висине средином јуна, констатује АП.

Ове недеље су власти у Северној Македонији увеле ванредне мере до недеље јер се очекује да ће врућина потом попустити.

Да би спречила оштећење путева, полиција у Румунији је у петак увела забрану кретања возила највеће дозвољене укупне масе веће од 7,5 тона на свим главним путевима и на низу других у многим крајевима, пренео је сајт вести романиа-инсидер.цом.

„Црвено упозорење“ због 38-39 степени Целзијусових важи током викенда на југу Румуније, укључујући главни град Букурешт.

Врућина је већ изазвала сушу и несташицу воде за пиће у округу Прахова, северно од главног града. Наранџасто упозорење издато је и за западну Румунију, Банат, вец́и део Трансилваније и неке друге регионе.

Румунски државни железнички оператер ЦФР је најавио кашњење возова због екстремне врућине због које возови морају ићи спорије, што је стандардна мера безбедности широм света јер превелика топлота деформише колосеке и отежава хлађење мотора локомотива.

Уз то, ЦФР је упозорио путнике да системи за климатизацију вагона можда неће успети да обезбеде хлађење, а путницима саветује да не крећу на пут без бар једне флаше воде, да одмах обавесте особље воза ако се не осец́ају добро или ако примете некога коме је потребна помоћ.

Упозорења на врућину издата су и у Хрватској, средишту туризма, где се током викенда очекује промена времена која би могла да изазове олује.

Црногорска државна телевизија РТЦГ саопштила је да, иако су становници главног града Подгорице навикли на веома високе температуре, неки се жале да су врућине почеле прерано у години.

Стручњаци кажу да и климатске промене изазивају екстремне временске прилике, закључује АП.

 

Foto N1

Бета /АП/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар